Belföld

Repülőtéri múzeumot nyit az adóhivatal

Láthatók lefoglalt tárgyak, a repülőtér világa korabeli fényképeken, kiderül, melyek voltak a legnagyobb repülőtéri kábítószerfogások

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új kiállítással gazdagítja az Aeropark Repülőmúzeumát, amelyből a repülőtéri vámszolgálat történetét, a pénzügyőrök mindennapjait, munkájuk érdekes pillanatait ismerheti meg az egyenruhás és a repülőtéri élet iránt érdeklődő közönség – írja az adóhatóság közleményében.

Repülőtéri múzeumot nyit az adóhivatal
Piros folyosó az Aeropark Repülőmúzeumában
Fotó: NAV

Minden azzal kezdődött, hogy a Légiközlekedési Kulturális Központ felajánlott a NAV Repülőtéri Igazgatóságának egy forgalomból kivont, széles törzsű autóbuszt, amellyel egykor a légiutasokat szállították a repülőtéren belül. Mivel a pénzügyőrök repülőtéri szolgálatának 70. évfordulóját 2022-ben ünnepelte a NAV, szinte kínálkozott, hogy a buszt a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum bevonásával minimúzeummá alakítsák, megmutatva az elmúlt hetven évet.

Így, több hónapos előkészítés után, 2024. június 13-án, 14 órakor megnyitotta kapuit a NAV múzeumbusza. A tartalmas tárlaton megismerhetőek például a különböző „történelmi” korszakok ma már különösnek tűnő vámszabályai, de az is, hogy a találékony utasok ezeket hogyan próbálták kijátszani. Láthatók lefoglalt tárgyak, a repülőtér világa korabeli fényképeken, korhű egyenruhák; kiderül, melyek voltak a legnagyobb repülőtéri kábítószerfogások, s hogyan segítik felfedésükben a pénzügyőröket a szolgálati kutyák; mit tesznek a NAV-osok a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok védelméért. A kvízek, játékok interaktív környezetet kínálnak a látogatóknak, sőt még a legkisebbekre is gondoltak a múzeumbusz megálmodói: a gyerekek külön „bejáraton” át juthatnak a pilótafülkének berendezett játéktérbe.

Aki szeretne a repülőtér zártabb világába a pénzügyőrök szemszögéből betekinteni, akit vonz az egyenruhások világa, keresse a NAV kiállítását az Aeropark Repülőmúzeumában.