Belföld

Megérkeztek az NVI-hez a főpolgármesterjelölti szavazólapok

Péntek reggel kilenckor kezdődik az érvénytelen szavazatok újraszámolása

A Nemzeti Választási Bizottság június 12-i jegyzőkönyvbe foglalt döntésének megfelelően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke utasította Budapest kerületi helyi választási irodáit a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak átadására olyan módon, hogy ennek folyamatában a helyi választási irodák legalább három tagja és a helyi választási bizottság tagjai is vegyenek részt – írja az NVB sajtóközleményében.

Megérkeztek az NVI-hez a főpolgármesterjelölti szavazólapok
Vitézy Dávid, az LMP főpolgármesterjelöltje kérte az újraszámolást
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

A kerületi helyi választási irodák (HVI) valamennyi esetben az utasításnak megfelelően, időben értesítettek a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról. A helyi választási bizottság (HVB) tagjai – a HVI-k tájékoztatása szerint – kizárólag a Budapest II., a IX. a XIII. és a XV. kerületben nem éltek azon jogukkal, hogy az eseményen jelen legyenek. A további 19 kerületben a HVB tagjai részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában.

A Budapest III. kerület Óbuda 106-os szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így ebben az esetben valamennyi főpolgármesteri szavazólap beszállításra került az NVI-hez. Ezen érvénytelen szavazólapok különválogatását az NVB az újraszámlálás során fogja elvégezni.

A főpolgármester-választáson leadott, érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárásra kerültek. Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság június 14-én, 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő, nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével.

Kapcsolódó írásaink