Belföld

Az értesítők mintegy egy százaléka kézbesíthetetlen

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) a június 9-i választások kitűzéséről szóló értesítők mintegy egy százaléka érkezett vissza, mert a címzettet nem találta a posta.

Az értesítők mintegy egy százaléka kézbesíthetetlen
Szavazólapok gyártása
Fotó: MH/Török Péter

Június 9-én egy napon rendezik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választását. Az NVI-nek törvényben előírt feladata, hogy a választás kitűzéséről tájékoztassa a választópolgárokat. Az NVI április 19-ig névre szóló küldeményekben értesítette a mintegy 7,8 millió választópolgárt a választások kiírásáról és arról, hogy a június 9-i választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson ugyanis kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre. Az értesítők kézbesítésével a Magyar Postát bízta meg az NVI.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, valamint a szavazás helyét és idejét. Az értesítő megléte ugyanakkor nem szükséges ahhoz, hogy a választópolgár részt vehessen a választásokon.

Az NVI azt közölte, hogy 84 227 értesítőt nem sikerült kézbesíteni, mert a posta a központi névjegyzékben szereplő címen nem találta a választópolgárt, vélhetően azért, mert időközben elköltözött, és ezt nem jelentette be. Ezek a választópolgárok a névjegyzék zárásáig, június 7-én, 10 óráig még bejelenthetik lakcímváltozásukat.

A lakcímváltozás bejelentésének elmulasztása azzal a következménnyel is járhat, hogy a választópolgár nem tud az új lakóhelyén voksolni: a szavazásnak ugyanis az a feltétele, hogy a választópolgár igazolja személyazonosságát és lakcímét. Ennek hiányában a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítani a választópolgár részvételét a voksoláson.

Kapcsolódó írásaink