Belföld

Lázár János: Minden magyar jövője a tét

Magyarország, Csurgó és minden egyes magyar ember jövője a tét a júniusi európai parlamenti és önkormányzati választásokon – mondta az építési és közlekedési miniszter Csurgón tartott utcafórumán csütörtökön.

Lázár János: Minden magyar jövője a tét
Lázár János építési és közlekedési miniszter
Fotó: MTI/Derencsényi István

Lázár János arra kérte hallgatóságát, menjenek el szavazni, bízzanak meg a Fidesz–KDNP-ben, támogassák a pártszövetséget és jelöltjeit, mert meg fogják szolgálni a bizalmat, azon dolgoznak, hogy Magyarország még erősebb ország legyen, s különösen a vidéken élőknek minél több lehetőséget teremtsenek.

Ha béke van, pénz is van, és a Fidesz az egyetlen olyan politikai közösség, amely a békét és a pénzt tudja garantálni minden magyar embernek – tette hozzá.

A miniszter szavai szerint két csoport van a politikában: az egyik minden hibájával együtt mindig kitart a nemzeti érdek mellett, ilyen a Fidesz–KDNP, amelynek a legfontosabb Magyarország függetlensége.

„Ha engem megkérdeznek, mit tartok a legfontosabbnak a politikában, az emberek szolgálatát, a közvetlen szolgálaton túl vagy amellett, azt, hogy a magyarokról a magyarok döntsenek, az ország sorsát itt kell eldönteni ebben a hazában” – hangoztatta.

Kiemelte, a másik politikai csoport az, amely most már nyíltan, szemtelenül és szenvtelenül elfogadja a pénzt az „amcsiktól”.

„Nyilvánvaló, hogy akit az amerikaiak fizetnek, az az amerikaiaknak muzsikál, azok nótáját húzza el” – jegyezte meg.

Lázár János az orosz-ukrán háborúval összefüggésben azt mondta, hogy Magyarország egymillió katonát veszített a két világháborúban, egy ilyen országban bármi, ami közelebb visz a háborúhoz, az a nemzet jövőjére közvetlen veszélyt jelent.

„Ha mi fegyvert, pénzt adunk az ukránoknak, kiképzőbázisokat hozunk létre nekik, átengedjük a repülőtereinket az amerikaiaknak, hogy beszálljanak a háborúba, közelebb kerülünk a háborúhoz” – jelentette ki.

A miniszter úgy vélte, sokan legyintenek, hogy nem kell ezzel foglalkozni, de 1913-ban sem gondolta senki, hogy öt évvel később 660 ezer magyar hal meg katonaként az első világháborúban, 1938-ban szintén senki sem gondolta, hogy Magyarország 450–500 ezer katonát veszít a második világháborúban, ezért óvatosnak kell lenni a kérdésben.

Ukrajnában huszonéves fiatalok ölik halomra egymást, 300 ezernél több huszonéves fiatalt, egy generációt vesztett el Ukrajna és Oroszország – mutatott rá.

Azt mondta, annál veszélyesebb dolog az ember életében nem lehet, mint hogy arra kényszerítsenek, háborúba kelljen menni, „adjunk katonát, fegyvert, paripát”.

„Ehhez jön, hogy egy másik szomszédos országban egy fényes délutánon öt lövést leadnak a miniszterelnökre, aki majdnem bele is hal” – közölte.

Lázár János értékelése szerint „erre nem lehet azt mondani, hogy normális világban élünk, biztos van valami a világban, ami nem kedvező nekünk, és rossz irányba halad, ilyen helyzetben nem mindegy, kire adják a szavazatukat, kit erősítenek meg, kire bízzák az ország képviseletét a nemzetközi csatatérben, a nemzetközi erőtérben”.

A miniszter szólt arról is, hogy vidéki képviselőtársaival együtt arra törekednek, hogy minél több erőforrást juttassanak vidékre, mert számukra a vidéki ember különleges érték.

Hangsúlyozta, meg kell szüntetni azt, hogy a vidéki ember másod-, vagy harmadrendű állampolgárnak érezze magát a saját hazájában. „Ott tartunk még mindig, hogy mi vidékiek vagyunk a legnagyobb kisebbség az országban”, mert nagyon sok erőforrás, nagyon sok pénz Budapestre jut, Budapest az ország leggazdagabb városa, a legnagyobb az adóbevétele, Budapest akarja a legtöbbet elvinni a közösből, „mi pedig azt mondjuk, az erőforrásokat el kell küldeni az ország szélére is”, ahol az emberek évtizedek óta várják a kitörés lehetőségét – közölte.

Hozzátette, azt szeretnék, hogy az ezeken a területeken élők éreznék, ők a szövetségeseik, fontos emberek, akiket támogatnak törekvéseikben, ezért a forrásokat úgy akarják újraosztani, hogy a vidékieknek is jusson belőle a következő években is.

Lázár János az önkormányzati választásokra térve Füstös János (Fidesz–KDNP) újrainduló polgármestert és a Fidesz–KDNP képviselőjelöltjeit ajánlotta a választók figyelmébe.

Füstös Jánost nyugodt, megfontolt, koncepcionális településvezetőként jellemezte, a jelöltekről azt mondta, tapasztalt, felelősséggel élő, másokról gondoskodni tudó emberek.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arra biztatta Csurgó jobboldali, keresztény–nemzeti gondolkodású választóit, menjenek el szavazni, mert rajtuk múlik, lesz a változás Brüsszelben és lesz-e folytatás Csurgón.

Brüsszelbe olyan embereket kell küldeni, akik nem Soros György zsoldosai, hanem a magyar emberek zsoldosai, akik nem a háborút, hanem a békét, a biztonságot támogatják – fűzte hozzá.

Kiemelte, Csurgón folytatni kell az elmúlt évtizedekben, illetve az elmúlt öt évben megkezdett munkát.

Az elmúlt öt évben Csurgó több mint hétmilliárd forint kormányzati pályázati támogatást kapott fejlesztéseihez – mondta.

Füstös János a beruházásokra példaként hozta fel kerékpárutak építését, több utca csapadékvíz-elvezetésének megoldását, intézmények felújítását. A következő időszakban befejezik a szálloda építését, új bölcsődét nyitnak, óvodát korszerűsítenek, utakat újítanak fel a városban.

Kapcsolódó írásaink