Belföld

Migráció helyett a gyermekvállalás ösztönzésére van szükség

Hornung Ágnes emlékeztetett, a kormány 2010 óta már több mint 30 intézkedést hozott a családok támogatására

Magyarország álláspontja szerint a migráció helyett megfelelő családpolitikára és a gyermekvállalás ösztönzésére van szükség - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Családjaink jövője Európában az ENSZ családok éve 30. évfordulójának tükrében című rendezvényen szerdán Budapesten.

Migráció helyett a gyermekvállalás ösztönzésére van szükség
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszél a Családjaink jövője Európában, az ENSZ Családok Éve 30. évfordulójának tükrében című rendezvényen a budapesti Scruton V.P. termében 2024. május 15-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hornung Ágnes úgy fogalmazott: az a kormány, amelyik nem támogatja a gyermekvállalást, voltaképpen háttérbe szorítja a jövőjét, lemond önrendelkezéséről és erejének legnagyobb részéről.

Kiemelte, a migráció helyett a saját erőnkre, a saját belső forrásainkra kell támaszkodnunk. „Kultúránkat és hagyományainkat a megszülető gyermekeinken keresztül őrizhetjük meg” – jelentette ki.

Elmondta: idehaza már a baloldali pártok is megértették, hogy Magyarországon a családok az elsők, ám az Európai Parlamentben ez a vita még nem jutott nyugvópontra.

Hornung Ágnes emlékeztetett, a kormány 2010 óta már több mint 30 intézkedést hozott a családok támogatására.

„Olyan átfogó rendszert dolgoztunk ki, amely távlatos jövőképet és kiszámíthatóságot biztosít a gyermeket tervezőknek, és a gyermeket vállalóknak” – közölte, megjegyezve: a magyar családpolitika sajátossága, hogy az intézkedések a teljes életutat lefedik, „egyfajta hidat képezve a fiatalság és az időskor partjai között”.

Kapcsolódó írásaink