Belföld

Katonai múzeum nyílt Háromhután

Izgalmas tárgyak a tárlaton

Háborús relikviák láthatóak Háromhután. A százlelkes lakosú aprófalut nemcsak ezért, hanem a csodás természeti környezetért is érdemes fölkeresni.

Katonai múzeum nyílt Háromhután
A hadimúzeum épülete éjjeli kivilágításban
Fotó: Facebook.com/Verbovszki Dániel közösségi oldala

Immár hadtörténeti múzeummal is büszkélkedhet az alig több, mint százlelkes Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Háromhuta – írta meg a Boon.hu. Mint a cikkben olvasható, az új intézmény neve Vitéz Csupka Károly Hadimúzeum lett, s vélhetően érdekes színfoltot jelent majd a turisták által egyébként is látogatott településen.

A tárlat magánkezdeményezésre jött létre. Az alapító és létrehozó Verbovszki Dániel, aki már gyerekkora óta érdeklődik a magyar királyi honvédség története, kiemelten az első és második világháborús emlékek, relikviák iránt.

A lap szerint a jelenleg Budapesten villamosipari projektmenedzserként dolgozó fiatal abból a célból vásárolt egy ingatlant Háromhután, hogy feleségével és családjával együtt egyszer majd hazaköltözik szülőfalujába. Ennek a portának a sarkában, közvetlenül a csűr mellett állt a településen megszokott házaknál egy kicsit kisebb, leromlott állapotú, gazzal körbenőtt épület.

Verbovszki Dániel sok időt töltött azzal, hogy ismereteit bővítse, így beszélt a második világháborúról a kort megélt idősekkel, szakemberekkel, részt vett hadisírgondozásban, hagyományőrzőként maga is kipróbálta a katonaéletet, és mint utalt rá, sokat köszönhet a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Körnek is.

Az intézmény egyelőre előre bejelentkezés alapján látogatható, de ez az állapot hamarosan változhat.

Kapcsolódó írásaink

Oroszka roppant hadimúzeuma

ĀZsákovics László a Kárpát-medencében a legnagyobb, harci eszközökből álló gyűjteménnyel rendelkezik – Minden év augusztusában felelevenítik a Südwind hadműveletet