Belföld

Hankó Balázs: Magyarország versenyképességét erősíti a Neumann János Program

A program célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb tíz innovátor országa között legyen

Magyarország versenyképességét erősítik a Neumann János Program 340 milliárd forint keretösszegű pályázatai – hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában hétfőn reggel.

Hankó Balázs: Magyarország versenyképességét erősíti a Neumann János Program
Hankó Balázs: Magyarország versenyképességét erősíti a Neumann János Program
Fotó: MH archív / Bodnár Patrícia

Az államtitkár szerint tavaly Magyarország szintet lépett, a feltörekvő innovátor országok köréből az európai innovátor országok közé került. Magyarország a világban demográfiai szempontból a 96., gazdasága alapján a 49., innovációs teljesítményével a 33., míg az egy főre jutó Nobel-díjasok száma tekintetében a 11. helyen áll – emelte ki az államtitkár.

Hankó Balázs felhívta a figyelmet arra, növeli a versenyképességet a vállalatok és az egyetemek együttműködése, ezért olyan pályázatokat írnak ki, amelyek összekapcsolják az egyetemeket, a vállalatokat, az innovátorokat, a szakképzőket, hogy minél több szabadalom váljon a mindennapok részévé.

Ismertette, hogy a 340 milliárd forint keretösszegből 147 milliárd forint az idei évi programstratégiai forrás, ami hatvanmilliárd forinttal több az előző évinél, illetve 193 milliárd forint uniós forrás, amit a magyar kormány megelőlegez.

Kitért arra, hogy a szakképzők fejlesztésére ötvenmilliárd forint jut, a kutatóhelyek megújulására és kutatói életpálya biztosítására harmincmilliárd forintot használhatnak fel.

Az egyetemistáknak a Pannon Program tízmilliárd forintot biztosít, ezt további tízmilliárd forinttal toldották meg a hátrányos helyzetű egyetemisták támogatására – tette hozzá az államtitkár.

A Neumann János Program célkitűzése az is, hogy 2030-ra legyen a világ legjobb 100 egyeteme között egy, az európai 100-as listán 3 magyar egyetem – mondta Hankó Balázs.

Kapcsolódó írásaink