Belföld

Lombok alatt ébredeznek a sünök

Ne babráljunk ki a hasznos kisemlősökkel

Fokozott figyelemmel hányjuk széjjel a tavalyról megmaradt levél- és rőzsekupacokat, alattuk ugyanis még ma is sünökre lelhetünk.

Lombok alatt ébredeznek a sünök
Egyszerűen csodálatos
Fotó: AFP/Lou Benoist

Nem lehet eleget hangsúlyozni a rendkívül hasznos tüskés kisemlősök védelmét. Mivel a védett fajok közé tartozó keleti sünök előszeretettel választják nappali pihenőhelyül a lomb- és rőzserakásokat, ezért a tavaszi kert- és köztérrendezések alkalmával fokozott óvatosságra inti a lakosságot és az önkormányzatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Mint a Felvidék.ma cikkében olvasható, a nőstények efféle helyeken is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Az anyagban aláhúzzák, ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket talál valaki, ne szedje össze a kölyköket, hanem pakolja vissza kellő vastagságúra az ágakat és a leveleket a fészekre, majd várjon legalább négy-öt hetet. Ez azért szükséges, mert ennyi idő alatt a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként már követni tudják anyjukat a vadászatra. Ha lehet, mindenképp fontos a közelben egy alternatív búvóhelyet is kialakítani számukra.

Kapcsolódó írásaink