Belföld

Varga Mihály: A magyar szabadságszerető nép

Úgy fogalmazott, a magyar történelemben mindig akkor sugárzott ránk a hajnalcsillag, amikor a legnehezebb és legsötétebb idők voltak

A magyarok mindig szabadságszeretők voltak – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Budapest II. kerületében, Schittenhelm Ede honvéd tüzér síremlékénél, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Varga Mihály: A magyar szabadságszerető nép
Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó, a kormánypártok polgármesterjelöltje (b) és Gór Csaba, a Fidesz–KDNP kerületi önkormányzati frakciójának vezetője az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott második kerületi ünnepségen a Schittenhelm Ede-emlékhelynél, az Alvinci–Bimbó u. saroknál, 2024. március 14-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály az 1849 májusában osztrák tüzérek golyózáporában elesett honvéd síremlékénél azt mondta: „Ha mi, magyarok nem szerettük volna eléggé a szabadságot, néha jobban is, mint az életünket, akkor valószínűleg nem tudtunk volna megmaradni.”

A Kárpát-medence a törésvonalában van politikai, hatalmi, birodalmi és vallási keresztutaknak – mondta, utalva a Római Birodalom, az ellenreformáció, a török hódítás és a szovjet megszállási övezet határaira.

Úgy fogalmazott: a magyar történelemben mindig akkor sugárzott ránk a hajnalcsillag, amikor a legnehezebb és legsötétebb idők voltak. A hajnalcsillag motívumát úgy fordította le a 21. század nyelvére, mint az igazság diadala, az igazság meggyőző ereje. Ma is „erre van szükség megmaradásunkhoz” – fűzte hozzá.

Varga Mihály szerint „néha úgy érezzük”, hogy a migráció, a genderpolitika és más brüsszeli kezdeményezések hatására mintha „szigeten élnénk”, egy olyan szigeten, ahol talán nagyobb szerepe van a józan észnek, mint a ma hivatalos dogmáknak. Azonban ezt ne pesszimista végvárként, hanem a bátrak küzdelmeként „fogjuk fel”, ahonnan „meg lehet fordítani akár még a világ sorát is” – mondta a tárcavezető.

A júniusi választásokról szólva kiemelte: a II. kerületben is meg tudják változtatni az erőviszonyokat, és az európai népeknek is megvan a lehetőségük arra, hogy a szuverenitásukat az első helyre tegyék.

A rendezvényen felszólalt Dombi Rudolf, a kormánypártok kerületi polgármesterjelöltje is, aki arról beszélt: a ’48-as hősök áldozatának köszönhető, hogy ma van „hazánk, nyelvünk és kultúránk”.

A megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el Schittenhelm Ede síremlékénél.

Kapcsolódó írásaink