Belföld

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

A most jóváhagyott együttműködési megállapodás tartalmazza a díjbevételek felek közötti megosztásának részletes szabályait

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2024. február 28-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A főpolgármester jegyezte javaslatot egyhangúlag fogadta el a testület, így jóváhagyta a főváros, az építésért és közlekedésért felelős miniszter, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a Volánbusz, a MÁV-Start, valamint a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút között létrejövő - 2036 végéig szóló – együttműködési megállapodást. A testület egyben felkérte Karácsony Gergelyt, hogy írja alá a dokumentumot.

A dokumentum szabályozza a fővárosi és az állami díjtermékek kölcsönös elfogadását, kölcsönös értékesítését, a díjbevételek megosztását, az elszámolás főbb szabályait, valamint a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés együttműködésével összefüggő egyeztetés főbb területeit: a menetrendi kínálat kialakítását, a forgalomfelügyeletet és az utastájékoztatás BKK általi biztosítását, a tarifapolitika összehangolását a díjtermékek fejlesztésénél.

Karácsony Gergely és Lázár János építési és közlekedési miniszter korábbi megállapodása alapján a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén az állami közszolgáltatók járatain is, és annak ára 8950 forintra csökken, emellett március elsejétől a Pest vármegyére váltott havi bérlet és a havi országbérlet a BKK járatain is érvényessé válik.

A most jóváhagyott együttműködési megállapodás tartalmazza a díjbevételek felek közötti megosztásának részletes szabályait, a megosztással érintett díjtermékek körét, a megosztás módját és elszámolásának eljárásrendjét, amelynek kiemelt eleme, hogy az érintett díjtermékekhez kapcsolódó szociálpolitikai menetdíj-támogatásból származó bevételek, illetve országbérlet esetén annak meghatározott aránya szerinti része is a bevételmegosztás részét képezik.

A BKK és az állami közszolgáltatók közötti bevételmegosztás alapját az úgynevezett férőhelykilométer-adatok alapján kalkulált arányszámok képezik.

Az együttműködési megállapodás rendelkezik továbbá a fővárosi közösségi közlekedés működésének költségvetési támogatására vonatkozó főbb alapelvekről is. Ennek éves mértéke a mindenkori központi költségvetésben meghatározott előirányzatnak - de legalább 12 milliárd forintnak – akkora része, mint amekkora rész a BKK-t a megosztásra kerülő díjbevételekből a tárgyévet megelőző menetrendi év tényadatai alapján megilleti – olvasható a javaslatban.

Mint írták, a felek – az úgynevezett elszámolási megállapodás alapján – lezárják a korábban keletkezett elszámolási vitáikat: így a főváros mintegy 5,7 milliárd forint megfizetését vállalja december 31-ig az állami közszolgáltatóknak.

A BKK korábbi közlése szerint a magánszemélyek havi bérlete mellett a további teljes árú bérletek ára is igazodik a változáshoz: az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek péntektől 6300 helyett 5950, 28 500 helyett 26 850, illetve 103 000 helyett 99 950 forintba kerülnek.

Az árcsökkenés miatt a társaság időarányosan – utalványokkal – kompenzálja azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves Budapest-bérletüket. A pontos utalványértéket egy kalkulátor segítségével számíthatják ki a kompenzációra jogosult utasok a BKK honlapján.

A BKK-utalvány a BKK ügyfélközpontjaiban vehető át péntektől március 31-éig az érvényes bérlet vagy a tranzakcióazonosító bemutatásával. Az utalvány egy éven át használható fel bármilyen BKK-termék, illetve Pest vármegyei és országbérlet megvásárlására.

A BKK közölte azt is, hogy szerdától valamennyi bérlettípus megvásárolható a BudapestGO alkalmazásban, és továbbra is elérhető az egyéb értékesítési csatornákon: ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, valamint jegy- és bérletautomatákból.

Kapcsolódó írásaink