Belföld

Nyeregben a honvédek árkon, bokron, mocsáron át

Erős tempóban folytatódik a Magyar Honvédség modernizációja. A négy Gripen mellett például kissé kevesebb figyelmet kapott, hogy a napokban nyolc-nyolc Polaris terepjáróval és quaddal bővült az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár flottája.

Nyeregben a honvédek árkon, bokron, mocsáron át
Egyszerű, mégis szép
Fotó: honvedelem.hu/hmzrinyi.hu

Szakmailag úgy tartják, hogy az amerikai Polaris autógyártó termékeit szinte bármilyen terepen be lehet vetni. A Magyar Honvédség már korábban is alkalmazta őket a különleges erők kötelékében – azaz nem volt ismeretlen a termék a katonák előtt. (Eddig tizenkét darab állt rendszerben – ehhez mérten kell érteni a tizenhat példányos fejlesztést.) A pénteken bejelentett légiflotta-bővítés, azaz a négy Gripen vadászbombázó mellett a napokban nyolc-nyolc Polaris terepjáróval és quaddal bővült az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár szolnoki flottája.

Egy korábbi változat egy amerikai hadikiállításon
Egy korábbi változat egy amerikai hadikiállításon
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Chip Somodevilla

A Polaris vállalat központja az Egyesült Államokban, Minnesota államban, Medinában található. Magát a Polarist a minnesotai Roseau-ban alapították. Ma már - mint a legtöbb amerikai cég - sokféle területen érdekelt, így például hozzá tartozik a legendás Indian Motorcycle is. Utóbbi, 2011 tavaszán fölvásárolt üzemében korunkban is motorkerékpárokat készítenek.

Gazdag a paletta: Jackie Donkhong az utolsó simításokat végzi egy Indian Roadmaster motorkerékpáron - ez az üzem szintén annak a cégnek a tulajdona, amely a honvédségi járműveket is szállítja
Gazdag a paletta: Jackie Donkhong az utolsó simításokat végzi egy Indian Roadmaster motorkerékpáron – ez az üzem szintén annak a cégnek a tulajdona, amely a honvédségi járműveket is szállítja
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Scott Olson

A hadsereg modernizációja során most megvásárolt, úgynevezett könnyű taktikai járműveknek óriási előnye, hogy nagyon gyorsan lehet velük terepen, akár a legnehezebb körülmények között is mozogni. Szolgáltatási skálájuk széles, lévén mentésre vagy szállításra épp oly jól alkalmazhatók, mint a klasszikus felderítésre. A Honvédelmi és Haderőfejlesztés Program részeként a sereg egyébként az igencsak tarka, polgári és katonai téren egyaránt bevethető termékpalettából ezúttal a Polaris RZR XP4 1000 terepjárót és Polaris Sportsman 6X6 570-es quadokat szemelte ki magának.

Egy Polaris Sportsman Touring XP 1000 típusú jármű egy németországi kiállításon
Egy Polaris Sportsman Touring XP 1000 típusú jármű egy németországi kiállításon. Ez egy csöppet keményebb kivitel, mint a megszokott...
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/David Inderlied

Egy-egy ilyen, RZR XP4 1000 taktikai jármű az egyén által hordott felszerelés nagyságától és tömegétől, illetve a kijelölt feladattól függően négy-hat embert képes fuvarozni. Durván három méter hosszú, 1,9 magas – míg a szélessége mindössze százhatvankét centiméter. A motor száztizennégy lóerős, tömege csekély mértékben haladja meg a nyolcszázhatvan kilogrammot. Kommunikációs panelje hét hüvelykes, akár kesztyűben is használható érintőkijelző.

A sofőrt digitális műszerek segítik, a GPS pedig alap. Mivel a szó klasszikus értelmében véve nincsen zárt oldala, így távolról úgy mutat, mint valami őslény lecsupaszított váza. Nem a sétakocsikázásra vagy a parádézásra alkották, azaz puritán, de cserében elmegy szinte bárhol.

Kapcsolódó írásaink