Belföld

Tiltott kampányfinanszírozáson kapták az ellenzéki összefogás pártjait

A 2022-es választási kampányra 261 millió 260 ezer forint külföldről származó, tiltott támogatást fogadtak el

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló ellenzéki pártok esetében – jelentette be a szervezet elnöke kedden Budapesten.

Tiltott kampányfinanszírozáson kapták az ellenzéki összefogás pártjait
Az egyesült ellenzék 2022-ben
Fotó: MH/Purger Tamás

Windisch László a választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről szóló jelentésüket ismertetve újságíróknak elmondta, hogy megállapításuk szerint az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Az ÁSZ elnökének tájékoztatása szerint vizsgálatuk a több mint 260 millió forint tekintetében végleges, és annak összegét az összefogásban részt vevő pártoknak – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd – egyenlő arányban, a központi költségvetésbe 15 napon belül be kell fizetniük.

Az ugyanezen mozgalom által elköltött további több mint egymilliárd 412 millió forintnyi összeg kampányfinanszírozásban betöltött szerepének tisztázásához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkeresésére volt szükség, így a NAV vizsgálatainak lezárultáig az ÁSZ részjelentést adott ki.

Az ÁSZ elnöke elmondta, hogy a törvényi kötelezettségéből eredő ellenőrzésük során azt vizsgálták, hogy a 2022-es országgyűlési választáson legalább egy százalékot elérő pártok esetében a költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt-e, betartották-e a jelölőszervezetek a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozást, illetve betartották-e a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat. Az ÁSZ külön részjelentést készített annak a hat pártnak a kampányköltéseiről, amelyek közös listán indultak a választásokon.

Az ÁSZ jelentése egyértelműen leszögezi, hogy a vizsgálatot azért kellett lefolytatni, mert a törvény egyebek mellett előírja, hogy párt külföldről nem fogadhat el támogatást és párt részére jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, párt pedig jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

Az ÁSZ jelentése – fogalmazott az elnök – felidézi, hogy a közös listán induló ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke, Márki-Zay Péter volt.

Windisch László utalt Márki-Zay Péter választások után tett nyilatkozatára, amikor az ellenzéki összefogás kormányfőjelöltje többek között azt mondta: „Volt egy MMM-es számla, ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta. (...) Ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk, voltak kiadványok, amelyeket támogattunk, gépjárművek, bömbis autók úgymond vagy robocall hívások, IVR-kampány és a többi.”

Ez egyértelműen törvényben tiltott kampányfinanszírozásnak minősül, ezért az ÁSZ megkereste az MMM-et, hogy tisztázza a mozgalom szerepét a kampány támogatásában – közölte.

Az ÁSZ magát az MMM-et nem vizsgálta, hanem mint ellenőrzést támogató szervezetet kereste meg azért, mert Márki-Zay Péter nyilatkozata szerint a mozgalom közvetlenül, anyagilag is támogatta a velük együttműködő pártok kampányát.

Az ellenőrzés azt állapította meg, hogy az MMM és az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok egy általuk létrehozott kampánytanács felállításával összehangolták kampánytevékenységüket, közös miniszterelnök-jelöltet is állítottak, kampányuk során - külföldről kapott támogatásból – részben az MMM fizette a pártok közös plakátjainak, szórólapjainak, kiadványainak gyártását, valamint részben ők állták a közös rendezvények költségeit. Ezt a támogatást az együttműködésben részt vevő pártok elfogadták, ezzel megszegték a tiltott pártfinanszírozásra vonatkozó szabályokat

Az MMM által bizonyítottan kifizetett és a pártok által elfogadott összeg mintegy 261 millió forint, további több mint egymilliárd 412 millió forint vonatkozásában az ÁSZ megkereste a NAV-ot, melynek vizsgálata folyamatban van.

Windisch László közölte, a törvény szerint az sem megengedett, hogy jogi személy pártoknak plakátokat, szórólapokat, rendezvényeket finanszírozzon. A jelentés szerint az MMM esetében éppen ez történt, így a megállapított több mint 261 millió forintnyi összegnek jogi személytől való elfogadásával az ellenzéki összefogás pártjai tiltott támogatásban részesültek.

Az érintett pártok sem a költségekre vonatkozó korlátozást, sem a külföldi finanszírozás tilalmát nem tartották be – tette hozzá.

Az ÁSZ elnöke tájékoztatóján elmondta, hogy az érintett pártok ezt a döntést nem támadhatják meg, azt az államkincstár fogja végrehajtani, egyben leszögezte: döntésüket kizárólag szakmai és jogi alapon, mindenféle befolyásolás nélkül hozták meg.

A többi ellenőrzött párt, illetve jelölőszervezet – Fidesz, KDNP, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Mi Hazánk és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – esetében az ÁSZ nem állapított meg tiltott párttámogatást.

Kapcsolódó írásaink