Belföld

Orbán Viktor: „Make Europe Great Again!”

A ’24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul. Köztársasági elnök asszonyunk benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, amely mindnyájunkat megvisel – ezzel kezdte 25. évértékelőjét Orbán Viktor, aki szerint Novák Katalin a magyarok jobbik énjét testesítette meg.

Orbán Viktor: „Make Europe Great Again!”
Orbán Viktor a 2023-as helyzetértékelőn
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszterelnök szerint Novák Katalin lemondása helyes, de óriási veszteség. A kegyelmi ügyről szólva emlékeztetett: a köztársasági elnök legszebb és legnehezebb feladata a nemzeti egység megteremtése. A döntése az egységet megbontotta, ezért kellett lemondania. A feladat most az, hogy a kormány megerősítse a gyermekvédelmi rendszert és helyreállítsa az egyensúlyt.

– Jó emberek is hoznak rossz döntéseket, ez mindenkivel megesik – mondta a kormányfő, aki Varga Judit visszalépését is sajnálatos, de elkerülhetetlen lépésnek tartja. – Az elnök és a volt igazságügyi miniszter munkáját zaklatott szívvel és mindannyiunk nevében megköszönöm – fogalmazott.

A lemondás körüli vitáról szólva ugyanakkor leszögezte: Novák Katalin és Varga Judit kisujjában több méltóság és tisztesség van, mint a baloldalban együttvéve.

Politikai ökölvívás

Hazánk szuverintása áll a világ nagyhatalmai célkeresztjében. Fontos tanulság, hogy ma az ökölvívás szabályai érvényesülnek a nagypolitikában – jelentette ki Orbán Viktor, ugyanakkor emlékeztetett: a politikában a ringgel ellentétben mindenki egyetlen ütésre van a K.O.-tól.

– Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem, ez egy alapszabály a jobboldal számára, ezért is kísérte akkora felháborodás ezt a ki nem kényszerített hibát – mondta a kegyelmi ügyre visszatérve a miniszterelnök. Azzal folytatta: az áldozatok kálváriája kötelezi a kormányt, hogy megerősítse a gyermekvédelmi intézmények vezetését és felügyeletét.

– Egy új gyermekvédelmi törvénycsomagot kell benyújtanunk a parlamentnek – jelentette ki, hozzátéve: a baloldal akkor majd vitézkedhet.

Orbán Viktor azt mondta, hogy Novák Katalin lemondásának elfogadásának pillanatában meg kell indítani az utód megválasztásának folyamatát.

Hatalmas feladatok

– Ötödik éve kell rendkívüli körülmények között és embertpróbáló nyomás alatt dolgoznunk – mondta a covidjárványra és a háborúra utalva. Van, amit sikerült és van amit nem – megvédeni. A legfontosabbat – folytatta – a munkahelyeket sikerült. – Túlvagyunk az 1 millió munkahely megteremtésén. A foglalkoztatási ráta most 75 százalék, de el akarjuk érni a 85 százalékot. Becslések szerint 300 ezer bevonható ember van még – mutatott rá.

Kiemelte: nem volt elvárható, és szinte bravúr, hogy sikerült elérni a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Azét a juttatásét, amit még a baloldal vett el. Ezért – mutatott rá Orbán Viktor – Varga Mihályt illeti köszönet. A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy ez szinte luxus a mai világgazdasági környezetben.

– Sikerült megtartani a külkereskedelem magas mérlegét, és megelőzni az ikerdeficitet, amikor a külkereskedelmi mérleg és a költségvetési hiány „egyszerre romlik el” – jelentette ki, és köszönetet mondott Szijjártó Péternek.

Nemzeti kormányzás

A kormány hidakkal, a vasúti és légi közlekedés megerősítésével kötötte még inkább össze a határon túli magyarokat és az anyaországiakat, hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A jövőre vonatkoztatva emlékeztetett rá, ahogy a fociban sem az nyer, akinek több védése van, a kormány sem lehet elégedett azzal, amit meg tudott védeni. Tovább kell menni, illetve vissza kell kapaszkodni arra az útra, amelyen a covoid előtt járt Magyarország.

– Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az elmúlt években a világ sokat változott. A jövő a zöldenergiáé és azoké, akik észszerűen és gyorsan tudnak átállni – jelezte a kormányfő.

– A kormány stabilitásának, erejének előnye az, hogy villámgyorsan alkalmazkodhatunk. Ha ezt az erőt jól használjuk ki, akkor Európában a leggyorsabban alkalmazkodhatunk. A zöldátállással csökkenhet az energiafüggőségünk – magyarázta, s bejelentette, hogy felgyorsítják a naperőművi fejlesztéseket és a paksi bővítést.

– Az energiafogyasztás 15 százalékát már naperőművekkel állítjuk elő. Lantos Csaba miniszter úr a végén még tényleg csodát tesz – mondta. Hozzátette: néhány évre vagyunk csak az energiafüggetlenség elérésétől.

Teli energiával

– Hatalmas összeget, több száz milliárd forintot fordít a magyar kormány a zöldenergia tárolását szolgálató beruházásokra – közölte a miniszterelnök. – Az emberek jogos környezetvédelmi és biztonsági érdekeit szem előtt kell tartani, sőt elsőbbség illeti meg. De az is fontos, hogy a partnereinket késhegyre menő harcokban szerezzük meg – figyelmeztetett arra utalva, hogy a „dollárbaloldalt külföldről fizetik”, és az általuk generált indulatokkal beruházásoktól próbálják elütni az országot. – Ne legyünk balekok. Hogy a baloldal is értse: éberség elvtársak – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: miközben Európa-szerte az autógyárak csökkentik a termelést vagy be is zárnak, Magyarország rekordokat dönt. – Az autógyártás több száz ezer család megélhetését nyújtja – húzta alá.

– A célok világosak. A magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, mint szeretnénk – vetette előre Orbán Viktor, majd azt mondta: – Van egy tervünk. Az elsők között ismerjük fel a világrendváltás természetét, alkalmazkodunk, ellenállunk a blokkosodásnak, ami az új hidegháború. Infrastruktúrát fejlesztünk, új Nobel-díjasokat kitermelő oktatást fejlesztünk, megerősítjük a húzó iparágakat.

Nyugati nyomás

Ebben a térségben újra meg- és kikerülhetetlenek leszünk, mert mi adjuk a legjobb ajánlatokat, és aki minket választ, jól jár. A szomszédaink pedig mindig számíthatnak ránk – mondta a miniszterelnök, majd felsorolta, milyen segítséget nyújtott hazánk a környező államoknak.

– Minden tervünk készen van. 2024 újra a magyar sikerek éve lesz – fogalmazott. – A kérdés csak az, honnan számíthatunk támogatásra, honnan támadásra – tette hozzá, majd a Kelly hősei című filmből vett idézettel érzékeltette, milyen méltatlanul bánik Brüsszel vagy éppen az új lengyel kormány Magyarországgal. Ugyanakkor Svédországgal – jelezte – a vitánk a megoldás felé közelít.

– 20 éve léptünk be az EU-ba, mára azonban kétséges, hogy támaszkodhatunk-e rá – mondta. – Az iskolában azt tanultuk, hogy minden jó Nyugatról jön. De onnan jöttek a jakobinusok, a nácik és kerülő úton ugyan, de a kommunisták is – emlékeztetett, bár elismerte: sok jó dolog is jött, amelyek talán ellensúlyozták ezeket.

– Mára azonban a helyzet megváltozott – figyelmeztetett Orbán Viktor. A miniszterelnök ezek után arról beszélt, hogy a békepárti álláspontunkkal éppúgy egyedül maradtunk, mint korábban a migrációt elutasító véleményünkkel. A kormány azonban nem kíván változtatni a hozzáállásán. A kormányfő külön kitért az amerikai nyomásgyakorlásra, amely alatt Brüsszel meghajolt, Magyarország viszont nem fog.

Nemek sora Brüsszelnek

– Nem babra megy a játék, bele fogunk gebedni, és rá mehet az egész kontinens – mondta Orbán Viktor Ukrajna egyre növekvő támogatásáról szólva. Ezért szerinte kőbe kellene vésni, hogy a közös uniós hitelfelvétel többé nem járható út Magyarország számára. Ebben a tekintetben Orbán Viktor arra utalt, hogy a kormánypárti frakcióknak foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel.

A miniszterelnök elutasította az új uniós mezőgazdasági agendát, amelyben a műhús és az ehető rovarok központi szerepet kaptak. Ugyanígy elutasította azt az álláspontot is, mely szerint semmilyen kerítéssel nem lehet feltartani a migránsok áradatát.

– Ideje szembenézni a valósággal, hogy az európai versenyképesség a háború, a szankciók és a blokkosodás megroppant, és ennek következménye a középosztály lecsúszása lesz. És akkor a demokráciának kicsengettek – figyelmeztetett. Beszélt arról is, hogy a reálpolitika megszűnt, minden Ukrajnáról szól, és ezért például ejtették a Nyugat-Balkánt, amely régóta vár a csatlakozásra.

Szuperválasztási év

– Egy szó mint száz, Brüsszel magára hagyta az európaiakat. Soha nem volt ekkora a szakadék – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátette: a változás nem jön magától, ezt ki kell kényszeríteni, és itt az ideje, hogy Brüsszelben legyen néhány európai is.

Magyarország számára Orbán Viktor szerint az idei év óriási lehetőségeket nyithat meg, hiszen világszerte sorsdöntő választások lesznek. – Nem szólhatunk bele más országok választásaiba, de nagyon szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne, és békét csinálna itt Európa keleti felén – jelentette ki.

– Mi magunk is készülünk egy elnökséggel, az uniós soros elnökséggel, azzal a jelszóval, hogy Make Europe Great Again – mondta.

Brüsszeli szuverenista fordulat, erősödő szerb–szlovák–magyar kapcsolatok – többek között ezt kéri a kormányfő karácsonyra. Orbán Viktor jelezte: „döglött lóra nem verünk patkót”, ezért egy új jobboldalra van szükség Európában, amely nem Európának nyújt alternatívát, hanem európai alternatívát kínál.

Kapcsolódó írásaink

Soros és Biden összejátszanak Orbán Viktor ellen

ĀA Media Research Center konzervatív médiafigyelő szervezet arról cikkezett, hogy „A Biden-kormányzat és a baloldali milliárdos, Soros György összejátszanak, hogy aláássák Orbán Viktor magyar miniszterelnököt”