Belföld

Tizennégy külföldi vendégkutató kapcsolódik be a magyarországi kutatásokba 2024-ben

A benyújtott pályázatokat az adott tudományterületek szakértőiből álló tizenkéttagú zsűri bírálta el

A magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő akadémiai program támogatásával idén tizennégy nemzetközi hírű vendégprofesszor vehet majd részt a hazai kutatóközpontokban, kutatóintézetekben és felsőoktatási intézményekben működő kutatócsoportok munkájában – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján.

Tizennégy külföldi vendégkutató kapcsolódik be a magyarországi kutatásokba 2024-ben
A Magyar Tudományos Akadémia épülete
Fotó: MH archív/Varga Imre

A program keretében az Egyesült Államokból, Németországból, Indiából, az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Spanyolországból, Horvátországból, Argentínából, valamint Finnországból érkeznek kutatók.

A pályázati felhívásra a három nagy tudományterület – bölcsészet- és társadalomtudományok, élettudományok, valamint matematikai és természettudományok – mindegyikéről érkeztek pályamunkák.

A benyújtott pályázatokat az adott tudományterületek szakértőiből álló, tizenkéttagú zsűri bírálta el, akik ezt követően javaslatot tettek az MTA főtitkárának a pályázatok kiválósági rangsorára. A 100 millió forint támogatási keretösszegből az MTA főtitkárának döntése nyomán 4,7 millió forinttól 9 millió forintig terjedő támogatást nyertek el a sikerrel pályázók, akik a program támogatásával 3–6 hónapig kutathatnak Magyarországon.

A sikeresen pályázó külföldi vendégkutatók közül Charles Toth, az Ohio State University (USA) kutatóprofesszora a pontfelhőalapú adatnyerési és adatfeldolgozási technológiákkal kapcsolatos kutatásban vesz majd részt a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékén. Max Trecker, a Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa (Lipcse, Németország) professzora az államszocializmus időszakában a magyar közgazdászoknak a külfölddel, illetve a külföldi közgazdászoknak a magyar közgazdaságtannal való aktív nemzetközi kapcsolatépítését vizsgálja majd a Szegedi Tudományegyetemen.

A programban Kovács András, a Forschungszentrum Jülich (Németország) professzora a modern félvezető anyagok kutatásába kapcsolódik be az Energiatudományi Kutatóközpontban. Kormos Judit, a University of Lancaster (UK) nyelvészprofesszora a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpontban azt vizsgálja, milyen összefüggés van az anyanyelvi dekódolási készségek, a fonológiai tudatosság és a szövegértés, valamint az angol mint idegen nyelvi olvasási és írási teljesítmény között a magyar középiskolások körében.

Valdimir B. Arion, az Universität Wien (Ausztria) munkatársa új daganatellenes szerek kifejlesztésébe kapcsolódik be a Szegedi Tudományegyetemen. Christian Müller, a Freie Universität Berlin (Németország) professzora egy új, stabil, kétértékű szenet tartalmazó, hattagú ciklikus foszfinokarbén előállításán dolgozik majd a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének munkatársaival.

A Magyarországra érkező vendégkutatók közül Maria Elen Alvarez, a National University of Cordoba (Argentína) professzora a növényekben a szárazság és só stressz során végbemenő élettani folyamatokat vizsgálja majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban.

A sikeresen pályázók között Magyarországon végez majd kutatásokat Robert Vajtai, a Rice University (Houston, USA) professzora, aki a Szegedi Tudományegyetemen az energia előállításának és tárolásának alternatív lehetőségeivel foglalkozik majd. Mikko Petteri Laihonen, a University of Jyväskylä (Finnország) kutatója pedig a moldvai csángókkal kapcsolatos kutatásba kapcsolódik majd be az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Kapcsolódó írásaink