Belföld

Élvonalba tör a magyar tudomány

Növelheti a magyar klinikai kutatások nemzetközi versenyképességét az a blokklánc-technológiai fejlesztés, amelyet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) támogatott - közölte a GFM szerdán az MTI-vel.

Élvonalba tör a magyar tudomány
Pénzt hozó titkok a dobozokban (Képünk illusztráció.)
Fotó: Török Péter / MH

A klinikai kutatásokat végző vállalkozások kivételes lehetőségeket látnak a blokklánc alapú technológiák hasznosításában. A Clinexpert és a Molaris Kft. által közösen, a GFM támogatásával kifejlesztett informatikai megoldás széleskörű alkalmazása olyan technológiai fölényt biztosíthat, amely jelentős versenyelőnnyel ruházhatja fel a szektor magyar vállalkozásait. Általa biztosítható, hogy a vizsgálati és betegadatokat nem manipulálták, megmarad a bizalmas jellegük és ezzel együtt megfelelnek a szigorú jogi védelem követelményeinek is - írták.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a közlemény szerint azt mondta, hogy a szaktárca célja az ilyen és hasonló projektek támogatásával minél több kézzelfogható, gyakorlati példa bemutatása, amelyekből lehet tanulni, és általuk megkezdeni a fejlett technológiák bevezetésének kifizetődő folyamatát. A blokklánckoalíciót működtető Neumann Technológiai Platform képviselői hangsúlyozták, hogy a társadalom szélesebb rétegeiben kevésbé ismerik a technológiát, melyet többnyire a kriptovalutákkal azonosítanak és bizalmatlansággal fogadnak, ebből kifolyólag feladatuknak tekintik az edukációs tevékenységet és a blokklánc megoldások számos felhasználási formájának bemutatását az élelmiszerek nyomon követésétől a diplomák hitelesítéséig - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink