Belföld

Környezetkímélő kukásautók is gyűjtik a szemetet Budapesten

A beruházás több mint hétmilliárd forintos uniós és 830 milliós hazai támogatásnak köszönhetően valósult meg

Száztíz új, modern és környezetkímélő hulladékbegyűjtő járművel bővült a Budapesti Közművek gépparkja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

Környezetkímélő kukásautók is gyűjtik a szemetet Budapesten
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

Azt írták, a beruházás több mint hétmilliárd forintos uniós és 830 milliós hazai támogatásnak köszönhetően valósult meg. A beszerzés komoly megújulást jelentett Budapest számára, ugyanis a mindennapos hulladékszállítást végző kukásautók között van olyan, amelyik húsz éve teljesít szolgálatot a főváros útjain és eközben több mint félmillió kilométert futott.

A tájékoztatás szerint a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója naponta mintegy 250 hulladékszállító gépjárművel van kint a főváros útjain, hogy begyűjtse, és hasznosításra vagy ártalmatlanításra elszállítsa azt az évi csaknem hétszázezer tonna települési szilárd hulladékot, amely több mint 936 ezer háztartásban és mintegy 20 ezer gazdálkodó szervezetnél keletkezik.

Egy-egy ilyen hulladékbegyűjtő jármű átlagosan évente húszezer kilométert tesz meg a főváros útjain. A jelenlegi hulladékszállító gépállomány átlagéletkora tíz és fél év, míg a legidősebb, napi szolgálatot teljesítő kukásautókat húsz évvel ezelőtt helyezték üzembe – ismertették.

A régebbi járművek magas száma és ezek egyre dráguló fenntartási – karbantartási, üzemanyag-fogyasztási – költségei, valamint komolyabb károsanyag-kibocsátásuk szükségessé tette a meglévő géppark egy részének korszerűsítését, cseréjét – tették hozzá.

Az új kukásautók, amelyek az elkülönítetten gyűjtött hulladékok begyűjtését és elszállítását végzik, kifejezetten nagyvárosi környezetben való használatra optimalizált, zömmel alacsony padlós, automata váltós járművek, motorjaik megfelelnek a legszigorúbb, EURO 6-os uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is. Szolgálatba állásukkal tovább csökken a fővárosi hulladékbegyűjtő gépjárműpark okozta zaj- és füstkibocsátás, ezáltal az okozott környezetterhelés – olvasható az összegzésben.

Kapcsolódó írásaink