Belföld

Fülöp Attila: Fontos a civil és egyházi szervezetek szerepe a gondoskodáspolitikában

Szerinte ahhoz segítenek hozzá ezek a beruházások, hogy merjünk beszélni arról, hogy az emberi élethez hozzátartoznak a nehézségek is

A gondoskodás területén megkérdőjelezhetetlen a civil és egyházi szervezetek eredményessége – hangsúlyozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Szekszárdon.

Fülöp Attila: Fontos a civil és egyházi szervezetek szerepe a gondoskodáspolitikában
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az Esélyek és lehetőségek a foglalkoztatásban címmel rendezett konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) székházában 2023. december 11-én
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Fülöp Attila a fogyatékossággal élőket segítő Kék Madár Alapítvány lakhatást segítő projektjének zárórendezvényén, egy lakóotthon átadásán közölte: az utóbbi években a civil és egyházi szereplők a kormányzat támogatásával egyre eredményesebben tudnak működni a gondoskodáspolitika területén.

Úgy vélekedett: a gondoskodáspolitikának a legfontosabb része, hogy azt a kormányzat, a civilek, az egyházi intézmények együtt végezzék, és folyamatosan erősödjön utóbbiak szerepe.

A szekszárdihoz hasonló beruházásokra kitérve közölte: országszerte 35 helyszínen 16 milliárd forintot fordítottak az elmúlt években a fogyatékossággal élők támogatott lakhatásával kapcsolatos beruházásokra, és idén év végére már ötezer fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban az önálló élet reményében.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kommunizmusból örökölt, nagy létszámú intézményekkel szemben komolyabb segítséget nyújt egy-egy kisebb lakóépület a rászorulóknak, és közösségivé is teszi a fogyatékosság ügyét.

Úgy vélte: ahhoz segítenek hozzá ezek a beruházások, hogy merjünk beszélni arról, hogy az emberi élethez hozzátartoznak a nehézségek is.

Kiemelte, hogy az otthonokban lakók döntenek saját életükről, önálló életet élnek, és ehhez minden segítséget megkapnak.

Mészáros Andrea, az 1997 óta működő alapítvány ügyvezetője elmondta: hiánypótló beruházások és eszközbeszerzések valósultak meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 658 millió forintos támogatásával.

Közölte: a pályázati forrás segítségével 17 fogyatékossággal élő ember számára sikerült támogatott lakhatást biztosítani a most létrehozott két lakóótthonban.

Kapcsolódó írásaink