Belföld

Megerősödött a civil szféra a fogyatékosügy területén

Az elmúlt évek egyik nagy eredményének nevezte a civil szféra megerősödését a fogyatékosügy területén Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szerdán a Göllesz Viktor-ösztöndíj és a Frim Jakab-emlékérem átadásán, az Országházban.

Megerősödött a civil szféra a fogyatékosügy területén
Fülöp Attila: Az önálló élet alapja a rendszeres jövedelem, ami segélyekkel sem helyettesíthető
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ünnepségén az államtitkár azt mondta, az idén harmincéves szociális biztonságról szóló törvény megalkotásakor még minden az állam és az önkormányzatok feladata és felelőssége volt a szociális ellátás területén. Megfogalmazása szerint a civil és egyházi szféra megerősödése ezen a területen az elmúlt évtizedek eredménye, és az ÉFOÉSZ is mára az az erős civilszervezet lett, amely milliárdos projektet valósít meg a működéséhez szükséges állami támogatással.

„Ha ez nem így lenne, ha nem segítenénk szélesen ezt a kört, akkor nem a civilszervezetek vagy az egyházak lennének szegényebbek, hanem azok, akiknek segíteni szeretnénk” – emelte ki az államtitkár. Fülöp Attila kitért arra, hogy a kormány egyik feladata és kötelessége az értelmi fogyatékossággal élők segítése, éljenek akár családban, akár intézményi keretek között. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az önálló élet alapja a rendszeres jövedelem, ami segélyekkel sem helyettesíthető.

Jelezte: ma Magyarországon 4,7 millió ember dolgozik, egymillióval többen, mint tíz éve, és a legnagyobb arányú – 150 százalékos – növekedés a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésében történt. Az államtitkár kitért az akadálymentesítésre is, erre az előző uniós ciklusban négymilliárd forint állt rendelkezésre. A támogatott lakhatás kapcsán beszámolt arról, hogy 16 milliárd forintos forrás keretében az ország 35 helyszínén épültek, épülnek ilyen házak. Ezek átadása december végéig megtörténik – tette hozzá.

Fülöp Attila szerint az önálló életviteli centrumok hálózata és a támogatott lakhatás az önálló élethez vezető valós segítséget jelent minden érintettnek. A kormány továbbra is azon fog dolgozni a fogyatékosságügy területén, hogy minél több munkahelyet hozzanak létre és minél több segítséget nyújtsanak azoknak, akiknek a leginkább szükségük van erre – hangoztatta az államtitkár.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke arról beszélt, a díjra olyan méltó személyeket választottak ki, akik azonosulni tudnak az értelmi fogyatékossággal élők ügyével, segítenek a rászorulóknak és példájukkal másokra is hatni tudnak. Az ösztöndíjjal tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalokat támogatnak, akikben nemcsak a tehetség, de a tenni akarás és a tudásvágy is ott van – mondta az elnök.

Idén öten vehettek át a Frim Jakab-emlékérmet; Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, Junácski András, a Baranya megyei közgyűlés alelnöke, Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron Vármegye főispánja, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere. Göllesz Viktor-ösztöndíjban öten részesültek sport, önérvényesítés, művészet, munka, tanulás kategóriában.

Kapcsolódó írásaink