Belföld

Fülöp Attila: Van százötvenezer jó példa fogyatékossággal élő munkavállalóval kötött szerződésre

Három éve indult az Érték vagy! elnevezésű program

Minden munkáltató gazdasági érdekből dönt, ám van százötvenezer jó példa, amikor fogyatékossággal élő munkavállalóval kötöttek szerződést, mert nem a hiányosságokat nézték, hanem a hozzáadott értéket – mondta kedden az Érték vagy! gála kapcsán Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a TV2 Mokka című műsorában

Fülöp Attila: Van százötvenezer jó példa fogyatékossággal élő munkavállalóval kötött szerződésre
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a megváltozott munkaképességű embereket és az őket alkalmazó munkáltatókat díjazó Érték vagy! gálán a Magyar Zene Házában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fülöp Attila kiemelte: a gála a foglalkoztatottakról szól, arról, hogy az is tud értéket előállítani, akinek megváltozott a munkaképessége. Az élet számos területén tevékenykednek és alkotnak maradandót ezek az emberek, akár a sportban vagy a művészetben is.

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztassanak, kell egy vezető, aki nem fél attól, ha kerekesszékes jelentkező érkezik az állásinterjúra, mert arra figyel, mi az az érték, amit a jelentkező nyújthat. A kormánynak ehhez kell ösztönzőket adnia, nem a segélyek kiszolgáltatott világához – fűzte hozzá.

Fülöp Attila elmondta, három éve indult az Érték vagy! elnevezésű program. Álláskereső oldallal, konferenciákkal és a díjjal segítik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Idén kiadtak egy albumot, amely bemutatja, mit jelent az, hogy a fogyatékossággal élők egy közösség aktív tagjai kívánnak lenni. Jelezte, bízik abban, lesznek olyan gazdasági társaságok, melyek ennek hatására nyitottabbak lesznek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

A hétfői díjátadón Az év befogadó munkáltatója a Szerencsejáték Zrt. lett, Az év fejlesztő foglalkoztatója a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény, Az év foglalkozási rehabilitációs szolgáltatója a KézenFogva Alapítvány, Az év rehabilitációs munkáltatója a Mécses Szolgáló Közösség Egyesület, négy munkavállaló pedig Mindennap hős díjat vehetett át.

Kapcsolódó írásaink