Belföld

Negyvenhét sószóró és hókotró dacol a hóval a kétmilliós világvárosban

Budapestet is elérte a havazás csütörtök reggel. A hirtelen jött havazás több helyen is fennakadásokat okozott – számolt be a tél viszontagságairól a Mandiner hírportál.

Negyvenhét sószóró és hókotró dacol a hóval a kétmilliós világvárosban
Budapesten elsőként a hidakat takarítják le, azután a főutak jönnek, a mellékutakkal általában az olvadás végez
Fotó: MH/Purger Tamás

Intenzív havazás kezdődött csütörtök reggel Budapesten, a hó nem csak a külső, hanem a belső kerületekben is megmaradt. A hirtelen jött havazás több helyen is fennakadásokat okozott, elesett például a budai BAH-csomópont, ahol az éppen az arra közlekedő 8-as busz állt keresztbe.

A havazás kapcsán a portál megkereste Karácsony Gergely főpolgármester hivatalát és az FKF Zrt.-t, hány eszközzel takarítják az utakat. Érdeklődtek továbbá, hogy mi a helyzet a Fővárosi Önkormányzat által ősszel a Váci úton, az Üllői úton és később más forgalmas útszakaszon kihelyezett pollerekkel, azaz a műanyag terelőoszlopokkal elkerített kerékpársávokat milyen eszközökkel tudják takarítani, hiszen oda biztos nem tudnak bemenni a hókotrók?.

Az FKF válaszában azt írta, egyes helyeken már éjjel megkezdték a szórást, és Budapest útjait 47 sószóró és hókotró célgép takarítja szigorú prioritási sorrendben. A cég tájékoztatása szerint a közjárdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését további 6 munkagéppel végzik, de arra nem tértek ki, hogy a kérdésben említett kerékpáros szakaszokat hogyan tudják takarítani.
Jelenleg már a mellékútvonalak síkosságmentesítését és takarítását végezzik.

A pollerek kihelyezése miatt éles szóváltás alakult ki a főváros vezetése és az Országos Mentőszolgálat között, miután a mentők szerint az újonnan kialakított biciklisávok nagyban megnehezítik a mentőautók haladását.

Kapcsolódó írásaink