Belföld

Napirend előtt is zajlik a munka az Országgyűlésben

Egyebek mellett az Európai Bizottság elnökéről is beszéltek a napirendi pontok tárgyalása előtt az ellenzéki képviselők az Országgyűlés keddi ülésén.

Napirend előtt is zajlik a munka az Országgyűlésben
Latorcai Csaba: A Mi Hazánk ki szeretné léptetni az országot az EU-ból, ezzel szemben a kormány szerint meg kell reformálni az uniót
Fotó: MH/Török Péter

Álszentség, hogy az Európai Bizottság elnökétől védené meg az országot a kormány – jelentette ki kedden az Országgyűlésben a napirendi pontok tárgyalása előtti felszólalásában Dúró Dóra (Mi Hazánk). Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában kiemelte: a Mi Hazánk az egész uniós kérdéskörben és az uniós támogatások tekintetében kettős beszédet folytat, ugyanis szavazataikkal nem támogatták a kormány erőfeszítéseit, hogy Magyarország megkapja a jogosan járó forrásokat. Viszont a kormány kitart, és nemzeti konzultációt indított, mert fontos az emberek véleménye – hangsúlyozta.

Latorcai Csaba úgy fogalmazott, a Mi Hazánk ki szeretné léptetni az országot az EU-ból, ezzel szemben a kormány szerint meg kell reformálni az uniót, és „nem elfutni kell”, hanem képviselni a magyar álláspontot. Elfogadhatatlan, hogy az EP zsarolja a bizottságot, hogy ne adja oda azt forrást, ami jár az országnak – tette hozzá az államtitkár.

Tompos Márton (Momentum) azt mondta, a kormány nem akarja megoldani az ország problémáit.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: az ország rendkívüli gazdasági helyzetben van, ám olyan okok miatt, amelyek nem a kormányon múltak; csak a háborús helyzet és a szankciók 4000 milliárd forinttal növelik az ország energiaszámláját.

Ehhez képest eredmény, hogy 12-ről 4 százalékra csökkentették a munkanélküliséget, a stagnáló európai gazdasági környezetben Magyarország visszakerült a növekvő gazdasági pályára, 10 százalék alá sikerült szorítani az inflációt és beruházási rekordot dönteni - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az ellenzék ebben a helyzetben inkább új adókat vezetne be, és sportot űznek abból, hogy rendszeresen minősítenek szerkesztőségeket.

Az egészségügyben az elmúlt időszak legnagyobb béremelési programja indult el, felújítottak több száz intézményt, miközben 2010 és 2021 között 5 évvel nőtt az egészségben eltöltött évek száma, az egészségügy támogatása pedig 13 év alatt csaknem háromszorosára emelkedett - közölte.

Minél több olyan hadgyakorlatot kellene tartani, mint amilyen az Adaptive Hussars 23 volt azért, hogy erősítsük Magyarország védelmi képességét - jelentette ki Simon Miklós (Fidesz).

Válaszában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter büszkeségének adott hangot annak kapcsán, hogy „megmozdult a teljes magyar haderő” a három évtizede nem látott méretű gyakorlat során. Hangsúlyozta, az Adaptive Hussars 23 célja az volt, hogy „szembenézzünk a valósággal”, a teljes spektrumot, hatezer katonát megmozgatva.

Mind a haderő, mind a civil támogató és minket segítő közigazgatási szervek kitűnően vizsgáztak - fogalmazott a tárcavezető, aki jelezte: egy számos ponton módosításokat felvető javaslat is készül annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonsága garantált legyen.

Kapcsolódó írásaink