Belföld

Közös fővárosi ellenzéki listát javasol a DK az önkormányzati választáson

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy a „demokratikus" ellenzéki pártok induljanak közös fővárosi listán a 2024-es önkormányzati választáson mondta keddi, online sajtótájékoztatóján a DK frakciószóvivője.

Közös fővárosi ellenzéki listát javasol a DK az önkormányzati választáson
Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Kálmán Olga kijelentette: a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, napirendre fogja tűzni a Mi Hazánk azon javaslatát, ami listássá alakítaná a jövő évi önkormányzati választást Budapesten. A képviselő szavai szerint valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, mert a kormánypárt egyébként soha nem vesz napirendre ellenzéki javaslatot. Hozzátette, hogy a Mi Hazánk csak „a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben”.

A Fidesz tehát a választás előtt alig több mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a „borítékolható budapesti önkormányzati vereségét” – fogalmazott Kálmán Olga. A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a fővárosi önkormányzati választásra, ezért ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet akarnak indítani, akkor közös listát kell állítaniuk – értelmezte az elképzelést.

Kapcsolódó írásaink