Belföld

Dömötör Csaba: Minden eszközzel megvédjük a nemzeti szuverenitást

Rendkívüli, válságok tépázta időszakban vagyunk, amikor kétszeresen fontos, hogy minden lehetséges eszközzel megvédjük a nemzeti szuverenitást, és bővítsük Magyarország mozgásterét – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton Zalaegerszegen.

Dömötör Csaba: Minden eszközzel megvédjük a nemzeti szuverenitást
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszédet mond a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő, fiataloknak szervezett zalaegerszegi fórumon
Fotó: MTI/Katona Tibor

Dömötör Csaba a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő, fiataloknak szervezett fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta: biztonságunkat, gazdasági és politikai ügyeket is érint a szuverenitásunk védelme. Az ukrajnai háború és következményei, a migráció és a gyermekvédelmi törvény egyaránt témája a nemzeti konzultációról szóló országjárásnak.

Az államtitkár azt mondta: a téma biztonsági vonatkozása arról szól, hogy kimaradjunk az ukrajnai háborúból, hogy meg tudjuk védeni a határainkat, hogy Brüsszelből „ne tudják az új migrációs csomagot lenyomni a torkunkon”, ami kötelező elosztást jelent és új menekülttáborok létrehozását.

Gazdasági kérdéseket illetően a politikus arról beszélt, hogy a magyar kormány szeretné fenntartani az extraprofitadókat, a rezsitámogatást, „és harcolunk azért, hogy az egyébként nekünk járó uniós forrásokat minél hamarabb megkapjuk”.

Dömötör Csaba a politikai szuverenitást érintően úgy vélekedett, „egyre erősödő szándék van arra, hogy külföldről megpróbálják befolyásolni a magyar politikát”, egyrészt a választásokat, másrészt egyes közéleti szereplők álláspontját fajsúlyos kérdésekben. Szeretnének ez ellen fellépni, mert „a külföldről érkező pénzekért nyilván kérnek valamit cserébe”, és az nem fogja szolgálni Magyarország érdekét – mondta.

A nemrég benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomag jóvoltából sokkal szigorúbb büntetésre számíthat a jövőben az, aki külföldről pénzt fogad el és azt kampánycélokra használja – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint kifejtette: azért kell megerősíteni a szuverenitásunkat, mert ha sikerül a legfontosabb döntéseket saját kézben tartani, akkor az a garancia arra, hogy minél hamarabb visszatérjünk arra az útra, amely 2010-től „nagyfokú, ütemes erősödésről szólt”. Meglátása szerint minél hamarabb vége van a háborúnak és minél inkább saját kézben tartjuk a döntéseket, annál hamarabb tudunk visszatalálni erre az útra.

Kapcsolódó írásaink