Belföld

Novák Katalin államfő három napra Bács-Kiskun vármegyébe látogatott

A felújított kecskeméti városházán tett sétát követően Novák Katalin városi és vármegyei vezetőkkel, illetve országgyűlési képviselőkkel egyeztetett

Novák Katalin köztársasági elnök megkezdte háromnapos Bács-Kiskun vármegyei látogatását, amelynek keretében csütörtökön Kecskeméten vármegyei vezetőkkel és országgyűlési képviselőkkel is találkozott.

Novák Katalin államfő három napra Bács-Kiskun vármegyébe látogatott
Novák Katalin a Kecskeméti Városházán 2023. november 23-án
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Az államfő szerda este megnézte a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház legújabb előadását. A Meseautó című film alapján készült musical comedyt Szente Vajk rendezte.

Csütörtök reggel a felújított városházán tett sétát követően Novák Katalin városi és vármegyei vezetőkkel, illetve országgyűlési képviselőkkel egyeztetett.

Köszöntőjében úgy fogalmazott: a vármegyei látogatásainak célja az, hogy találkozzon az ott élőkkel és tájékozódjon, mi az ami leginkább foglalkoztatja őket, mik azok, amikre leginkább büszkék. Kiemelte: a találkozások adják meg azt az örömöt, hogy „milyen jó dolog magyarnak lenni”.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz–KDNP) a zárt körben tartott találkozót követően az MTI-nek elmondta: a köztársasági elnök jól ismeri a vármegyét, hiszen édesanyja Kecskeméten született, édesapja pedig bajai, ezért „a híd szerepét mind a vármegyében, mind az országban be tudja tölteni”.

A polgármester kiemelte: az államfővel a vármegye helyzetéről, lehetőségeiről és kihívásairól egyeztettek. Beszéltek a paksi beruházásról, az iparosodásról és a mezőgazdaságról is, amely a jövőben nagyon komoly területfejlesztési feladatokat ró a megye minden részére – tette hozzá.

A vármegyében töltött ideje alatt az elmúlt időszakban elért eredményeket, illetve a térségre jellemző hungarikumokat gyűjtötték össze az államfőnek, de fontosnak érezték azt is, hogy megismerje mindazokat is, akik ezeket a nemzeti értékeket megteremtették – fogalmazott a polgármester.

Novák Katalin a városházán tett látogatását követően a térség egyik meghatározó, magyar tulajdonban lévő, számos munkahelyet biztosító vállalatának, az Univer Product Zrt.-nek a hetényegyházi üzemét kereste fel. Az államfő egy tortával lepte meg az idén 75 éves céget és annak dolgozóit, majd úgy fogalmazott: „büszkék lehetünk egy ilyen magyar vállalkozásra”.

Molitórisz Károly vezérigazgató elmondta: Novák Katalin végig nyitott volt az üzemlátogatás alatt, és egy ízteszten is részt vett.

A vállalatról kiemelte: tizennégy éve végeznek paprikanemesítést, így már egészen a vetőmagtól a kész Erős Pistáig a vállalat kezében van a folyamat.

Megemlítette: az egész cégcsoportban 1300-an dolgoznak, a tervek szerint idén csaknem 70 milliárd forint bevételre számítanak, amelyből 10–11 milliárd exportbevétel. Hozzátette: legfőbb külföldi piacuk Románia, Németország, Szlovákia és Lengyelország, de magyaros termékeik szinte a világ összes táján fellelhetők.

Az Univer Product Zrt. évente hozzávetőlegesen 50 ezer tonna terméket gyárt, amelyből mintegy 15 ezer tonna a majonéz – ismertette a vezérigazgató, majd hozzátette: céljuk, hogy az „Erős Pista kicsit fiatalabb legyen”, ezért legújabb kampányaik a fiatalokat célozzák. A csípős íz kedvelői pedig már majonézbe, ketchupba és szaloncukorba keverve is élvezhetik az Erős Pistát.

Az államfő a közösségimédia-oldalán elmondta: a vármegye-látogatásokon igyekszik az oktatás helyzetéről is első kézből tájékozódni, így az iskolalátogatás rendszeres program. A kecskeméti Katona József Gimnáziumba édesanyja is elkísérte, aki ott érettségizett, így a tablóképét is megkeresték.

Csáki Tibor iskolaigazgatóval tanulságos beszélgetést folytatott arról, hogyan látja az oktatás helyzetét, ezt követően az államfő megtekintette az iskolát és az új tornacsarnokot.

A köztársasági elnök útjának utolsó kecskeméti állomása a Kecskeméti Rajzfilmstúdió volt, ahol Mikulás Ferenc igazgató fogadta.

Bács-Kiskun sorrendben a hetedik vármegye, amelyet meglátogat Novák Katalin, legutóbb Fejér vármegyében, előtte pedig Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében járt.

Kapcsolódó írásaink