Belföld

Brutális széllökésekkel és hózáporokkal érkezik az igazi tél, extrém hidegfrontra figyelmeztetnek a meteorológusok

Úgy tűnik, hamarosan beköszönt az igazi tél, olvasható a promotion.hu-n.

Brutális széllökésekkel és hózáporokkal érkezik az igazi tél, extrém hidegfrontra figyelmeztetnek a meteorológusok
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Ficsor Márton

Már nem kell sokat várnunk és beköszönt az igazi tél Magyarországon, a közelgő decemberhez pedig úgy tűnik az időjárás is igazodik. Már az elmúlt néhány napban is megszokhattuk a hűvös, szeles időt, ami a következő időkben is velünk marad, és hamarosan havazásra is számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis a mai napon észak felől csökken a felhőzet, a pára és ködfoltok gyorsan feloszlanak, és több órára kisüt a nap. Az ország középső sávjában azonban erősen felhős lehet az ég, itt egy-egy zápor előfordulhat. Az északias szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben erős, időnként akár viharos is lehet, viszont a középső országrészben gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de az északkeleti határ mentén ennél több fokkal hidegebb maradhat az idő. Késő estére azonban –5 és +3 fok közé hűl le a levegő, az éjjelünk tehát igazán hideg lesz ma virradóra.

BIZONY NEM CSAK HIDEG LESZ AZ ÉJSZAKA, DE A SŰRŰ KÖD ÉS AZ ERŐS SZÉL IS NEHEZÍTI MAJD A DOLGUNKAT. AZ OMSZ HAT, LEGINKÁBB PEST ÉS A VELE SZOMSZÉDOS VÁRMEGYÉKRE ELSŐFOKÚ FIGYELMEZTETÉST ADOTT KI A VÁRHATÓ EXTRÉM IDŐJÁRÁS-JELENSÉGEK MIATT.

Az északi, északkeleti országrészben lévő köd, sűrű köd az egyre nagyobb területen megélénkülő, megerősödő szél hatására fokozatosan feloszlik. Az erős északi szelet főként a Bodrogközben és az Alpokalján az esti órákig időnként viharos lökések kísérhetik (~60-70 km/h).

Ehhez képest csütörtökre sem változik jelentősen az időjárásunk. Az előrejelzések szerint kezdetben fátyolfelhős lesz az ég, majd szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. Az északkeleti harmadban azonban felhősebb körzetek is előfordulhatnak. Csapadék nem valószínű. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a nyugati, délnyugati szél. Kora délutánra 3, 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

AZ IGAZI TÉL PÉNTEKEN ÉRKEZIK MAJD AZ ORSZÁGBA, AMIKOR EGY HIDEGFRONT HATÁSÁRA ELSZÓRTAN ESŐ, ZÁPOROK, A HEGYEKBEN HÓZÁPOROK ALAKULHATNAK KI, EZ MIATT PEDIG HÉTVÉGÉN TÉLIESRE FORDUL AZ IDŐJÁRÁS, SZOMBATON MÁR CSAK 2–7, VASÁRNAP 0 ÉS 5 FOK KÖZÖTTI MAXIMOKAT MÉRHETÜNK, EZEN A NAPON REGGEL PEDIG MÁR ORSZÁGSZERTE FAGYNI FOG.

A több-kevesebb napsütés mellett felhőátvonulások várhatók elszórt záporokkal, majd egyre inkább hózáporokkal, amiről az OMSZ videós előrejelzésében részletesebben is mesélnek:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink