Belföld

Napirend előtti felszólalások az Országgyűlésben

A lakhatási helyzetről, a nemzetbiztonsági bizottság üléseiről, a népszuverenitásról és a családi adókedvezményekről beszéltek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.

Napirend előtti felszólalások az Országgyűlésben
Dömötör Csaba - Országgyűlés, plenáris ülés, 2023. november 20.
Fotó: MH/Török Péter

Novák Előd (Mi Hazánk) megköszönte, hogy felszólalhat annak ellenére, hogy fizetés nélküli szabadságra küldték, majd szóvá tette: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának irataiba nem engedik betekinteni, és hiába jelezte ezt többször, nem kapott választ. A bizottság zárt ülésein sem vehet részt, szakértőjük jelenlétét sem engedélyezik, a zárt ülések egyes adatait ugyanakkor kiszivárogtatják a sajtónak – mondta.

Erre reagálva Kövér László házelnök azt mondta: azért engedte a képviselő felszólalását, hogy Novák Előd ne mondhassa, hogy belé fojtotta a szót, a képviselő azonban a napirend előtti felszólalását ürügyként használta, hogy bírálja az ülésvezetést.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: ő csak a kormány nevében válaszolhat, márpedig a képviselő által felvetett kérdések nem tartoznak a kormány hatáskörébe. Ha az országgyűlési törvény megváltoztatását szeretné elérni, törvényt kezdeményezhet ez ügyben – ajánlotta a képviselőnek.

Jámbor András (Párbeszéd) azt javasolta a kormánypártoknak, hogy ha meg akarják védeni a szuverenitást, akkor ne csak saját hatalmukat védjék, hanem forduljanak a népszuverenitás felé. Közölte, támogatja azt a javaslatot, hogy a külföldi támogatásokat kitiltsák a magyar politikából, de akkor mindenféle tőkeérdek-beavatkozást tiltsanak meg.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a képviselő összekeverte a nemzeti szuverenitás és a népszuverenitás kérdését.

Elmondta, az elmúlt időszakban milliárdos nagyságrendben érkeztek pénzek külföldről, hogy befolyásolják a választások kimenetelét, továbbá a magyar döntéshozatalt.

Az államtitkár szerint ezek a dollárok beépültek az ellenzéki pártok politikájába. Dömötör Csaba a külföldi pénzekkel magyarázta azt, hogy az ellenzéki pártok fegyvereket akartak küldeni a háborúba, támogatják a brüsszeli migrációs politikát, akadályozzák a Magyarországnak járó uniós források lehívását és támogatják Ukrajna uniós csatlakozását.

Vadai Ágnes (DK) azt mondta: ma nincsen fontosabb nemzeti valuta a biztonságnál, de Magyarországon „Orbán miatt nincs biztonság”. Az ellenzéki politikus szerint a kormány megtizedelte a honvédséget, az alacsonyan tartott fizetésekkel létszámhiányt okoztak a rendőrségnél - tette hozzá.

Emellett „kicsinálták a titkosszolgálatokat”, kiengedtek a magyar börtönökből csaknem 1700 embercsempészt, továbbá a letelepedési kötvényekkel sokakat engedtek be az országba - sorolta Vadai Ágnes. Azt is sérelmezte, hogy sem Ausztriába, sem Szlovákiába sem Szlovéniába nem lehet határellenőrzés nélkül bejutni.

Vadai Ágnes - Országgyűlés, plenáris ülés, 2023. november 20.
Vadai Ágnes - Országgyűlés, plenáris ülés, 2023. november 20.
Fotó: MH/Török Péter

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a baloldal kormányzása alatt lenullázták a honvédséget. Ezzel szemben az elmúlt években megindult a honvédség legnagyobb fejlesztési programja, és a regisztrált bűncselekmények száma is a felére csökkent.
Hangsúlyozta: nincs a migrációs politikának egyetlen vonatkozás sem, ahol a baloldal ne gyengítené az ország védelmi képességét.

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: Brüsszelből folyamatosan támadják a kormányt, mert a kabinet védi a magyar embereket a sorozatos rossz brüsszeli döntésektől. Zavarja őket, hogy nem adjuk fel a szuverenitásunkat – tette hozzá.

A kormány a most induló nemzeti konzultációval egyetértési pontokat szeretne kialakítani, hogy erős, határozott üzeneteket fogalmazzanak meg az abban részt vevők. A nemzeti konzultáció olyan fontos kérdésekről szól, amelyekben ha nem döntünk, veszélybe kerül az önrendelkezésünk – jelentette ki a kérdéseket ismertetve.

A nemzeti konzultáció erőt ad és egységet teremt – buzdított a részvételre a kereszténydemokrata képviselő.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a tizenegy kérdést tartalmazó nemzeti konzultáció olyan témaköröket érint, amelyek alapvetően meghatározzák az ország mozgásterét és biztonságát.

Jelezte: a kérdőíveket a posta minden háztartásba eljuttatja karácsonyig, a visszaküldési határidő január 10-e lesz. Emellett rövidesen az online kitöltésre is lesz lehetőség – tájékoztatott, köszönetet mondva mindenkinek, aki elmondja véleményét, és kiáll Magyarország szuverenitása mellett.

Zsigó Róbert (Fidesz) kiemelte, az EU képtelen az olyan problémák megoldására, mint a világjárvány, migráció, terror, háború, szankciók és az ezekből fakadó gazdasági nehézségek. Emellett belerángatnák Magyarországot a háborúba, migránskvótát és -gettókat erőltetnének az országra, miközben a nemzeti gazdaságpolitikába is beleszólnának – közölte.

Hozzátette: Brüsszel beengedné a génmódosított ukrán gabonát, amely elárasztotta a kelet-európai piacot, a háborúban álló Ukrajnát pedig gyorsított eljárásban akarja a tagállamok közé emelni, miközben a Magyarországnak járó, jogos forrásokat visszatartják – jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, egész Európa szempontjából meghatározó a migránskérdés; a terrorfenyegetettség összefüggésben áll a migrációval. Brüsszel ezt a tényt a szőnyeg alá söpörve migrációs paktumot fogadott el, amiben a teljes magyar ellenzék támogatta - emlékeztetett.

„Számunkra viszont a magyar emberek biztonsága, így a gazdasági biztonsága kiemelten fontos” - mondta. Hozzáfűzte: a magyar kormány bevezette a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót. Brüsszelben ezeknek az intézkedéseknek az eltörlését akarják elérni, miközben a jogosan járó forrásokat visszatartják - hangoztatta.

Kiemelte: Brüsszelben változást kell elérni, ezért arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban.

Zsigó Róbert - Országgyűlés, plenáris ülés, 2023. november 20.
Zsigó Róbert - Országgyűlés, plenáris ülés, 2023. november 20.
Fotó: MH/Török Péter

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában rámutatott: „nem az unióban kell elérni változást, hiszen az unió mi vagyunk, hanem a brüsszeli bürokraták világában”. Ennek elérésére a kormány immár 13. alkalommal indít nemzeti konzultációt, hogy az így kapott támogatással magabiztosan tárgyalhasson Brüsszelben.

Kapcsolódó írásaink