Belföld

Nagy segítség a családoknak az új CSOK Plusz – INTERJÚ

Szalai Piroska szerint az elindult kedvező demográfiai folyamatokat még jobban felerősítheti a korszerűsített támogatási rendszer

Október végén jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter a családokat segítő új CSOK Plusz programot, amelynek nem titkolt célja, hogy az elmúlt évtizedben megindult kedvező demográfiai folyamatokat tovább erősítse. Az eddigi eredmények is kiemelkedők Európában, ám mindezt felerősítheti az új program Szalai Piroskának, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet munkatársának értékelése szerint.

Nagy segítség a családoknak az új CSOK Plusz – INTERJÚ
Szalai Piroska: A keresetek emelkedése tovább folytatódik
Fotó: MH archív/Papajcsik Péter

– A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, népszerű nevén a CSOK, mennyire váltotta be eddig a programhoz fűzött reményeket?

– Alapvetően beváltotta, hiszen jelentősen nőtt a termékenységi ráta hazánkban. Ugyan a húsz és negyven év közötti nők száma a 2010-es másfélmillióról 1,2 millióra csökkent, azaz majdnem negyedével kevesebben vannak már, így is több gyermek született, mint 2011-ben.

– A termékenységi ráta, amely a világra jött gyermekeket veszi figyelembe, a program révén tehát javult az elmúlt időszakban?

– Látványosan javult, 2011-ben a mélyponton 1,23 volt, s a legutolsó európai uniós statisztika, az Eurostat 2021-es adata szerint 1,61-re emelkedett ez a szám. Ekkora mértékű javulás soha nem volt a magyar történelemben, illetve ilyen mértékű javulást az Európai Unió egyik országa sem produkált. A csehek egy nagyon látványos javulással büszkélkedhetnek, 2000 környékén 1,13 volt a termékenységi rátájuk, ami 1,8 fölé emelkedett, de ők ezt húsz év alatt érték el. Az egyébként a közép-kelet-európai régió országairól egyformán elmondható, hogy 2000 környékén voltak a mélyponton, míg nálunk ez 2011-ben következett be. A térség államaiban az uniós csatlakozásuk óta folyamatos javulás figyelhető meg, kivéve nálunk. Magyarországon a baloldali kormányok idején ez a fordulat nem következett be, sőt folyamatos romlást tapasztaltunk.

– Az új program bejelentésekor Csák János miniszter úgy fogalmazott, hogy nem a korábbi CSOK átalakítása történt, hanem teljesen új rendszerről beszélhetünk. Mi várható ezektől az intézkedésektől?

– A CSOK kapcsán érdemes emlékezni arra, hogy családoknak szóló lakásvásárlási és építési támogatások a hetvenes évek közepe óta vannak Magyarországon. Akkor azt szocpolnak hívták, a bevezetése átmeneti sikertörténet volt, de csak nagyon rövid ideig hatott kedvezően a demográfiai folyamatokra. 1975-1976-ban két éven át kettő fölé ugrott a termékenységi ráta, aztán elkezdett csökkenni. Az elején a támogatás elegendő volt egy kétszobás panellakásra, a lakásárak emelkedése miatt ez hamarosan már kevésnek bizonyult. A szocpolhoz többször hozzányúltak ugyan, ennek ellenére egyre kevésbé támogatta a demográfiai célokat. 2015-ben végérvényesen megszűnt, s jött helyette a CSOK. Ekkor még csak kisebb mértékű javulást hozott, majd nagyobb mértékben akkor hatott, amikor a CSOK mellett további családokat segítő lehetőségek is életbe léptek, mint például a Babaváró hitel, illetve a CSOK mellett igénybe vehető fix kamatozású kölcsön. Ezeknek a 2020-as februári bejelentését követő 9 hónap múlva növekedni kezdett a születések száma, s 2021-ben olyan mértékű születésszám-növekedést éltünk meg, amit ebben az évezredben nem tapasztalhattunk. A második legnagyobb éves növekedés éppen 2000-ben történt, amikor visszaállították a Gyedet, amit a megelőző baloldali kormány idején a Bokros-csomaggal eltöröltek; a harmadik legjelentősebbet pedig a Gyed-extra 2014-es bevezetése után mérhettük. Ez a három intézkedés hatott leginkább kedvezően a demográfiai folyamatokra az ezredforduló óta eltelt közel negyedszázadban. A tapasztalatokból kiindulva bízhatunk abban, hogy nem csupán a termékenységi ráta fog ismét nőni, hanem a születésszám is emelkedni fog, de természetesen figyelembe kell vennünk, hogy egy kisebb létszámú csoporttól várjuk ezeket a kedvező eredményeket, így nem automatikus, hogy az abszolút születésszám eléri vagy meghaladja azt az időszakot, amikor másfélmillió feletti létszámú volt a legaktívabb gyermekvállalási korban levő korosztály.

– A koronavírus-járvány nem vetette vissza a gyermekvállalási kedvet?

– Önmagában a járvány nem, hiszen ezért lehetett 2021-ben a legmagasabb a gyermekvállalási kedv, ám amikor huszonegyben a védőoltásokat kapták a fiatalok, akkor kértük az érintetteket, hogy a második oltást követően három hónapot várjanak még a gyermekvállalással, és ez a hatás kilenc hónappal később jelentkezett a 2022-es adatokat csökkentve.

– Ez mennyire tudott helyreállni az idei évre?

– Sajnos olyan sok, a biztonságérzetüket rontó hírt hallhattak az elmúlt évben a gyermekvállalást tervezők, az infláció mellett a támogatások megszűnésével is többen riogattak, hogy mindez kedvezőtlenül hatott. Megfigyelhető, hogy a demográfiai folyamatok már a gazdasági változások bekövetkezte előtt, azt megelőzően is változnak. A kedvezőtlen hírek negatív hatással vannak, míg a családok számára pozitív döntések minimum kilenc hónap múlva érdemi pozitív fordulatot hoznak. Ezért az idei esztendőben még nem számíthatunk újabb lendületre, viszont olyan mértékű a CSOK most bejelentett változása, annyira megnövelték az igénybe vehető összegeket, hogy ez jövő év második felében már mindenképpen hatással lesz a születések számára, főleg, hogy ezek a kedvezmények csak akkor vehetők igénybe, ha a már megszületett gyermekeken felül újabbakat vállalnak a családok.

– Nem tart attól, hogy ez az ingatlanpiacra olyan hatással lesz, ami lényegében gyengíti a kedvezményeket?

– Úgy gondolom, hogy a nyolcvan és a százötvenmillió egy olyan határ, ami jelentősen befolyásolja majd az ingatlanok árát, azaz az ilyen értékű lakások inkább az említett határok alá mennek majd. Az a gond, hogy Budapesten nyolcvanmillió forint alatt már a nagycsaládosoknak nem igazán megfelelő kisebb lakásokat lehet kapni, mert már korábban elszabadultak az ingatlanárak.

– Mennyire befolyásolja majd a folyamatokat a települések nagysága?

– Az ötezer feletti lélekszámú településeken mindenhol ugyanezek a lehetőségek vannak, Sárvártól Kalocsáig egyformán, és a vidéki városokban még nem tartanak ott az árak, mint a legkedveltebb fővárosi kerületekben. A kisebb városokban az építkezésekre is jó hatással lesznek ezek az intézkedések, de Budapesten is érdemi segítséget jelent, nem kell majd okvetlenül kiköltözni a fővárosból, ha nő a család létszáma, és nagyobb ingatlanra lesz szükségük.

Kapcsolódó írásaink