Belföld

„Ez megnyugtató hely” – így dicsérte Magyarországot az AP-nek egy hazánkba menekült ukrán zsidó

„Idejönni nekem és a feleségemnek elképzelhetetlen megkönnyebbülés” – mondja az Associated Press hírügynökségnek a zsidó vallású Zusha Pletnyov, aki feleségével és öt gyermekével 2014-ben menekült el a kelet-ukrajnai Luhanszkból, és jelenleg a balatonőszödi állami üdülőben él – írja a Mandiner.

„Ez megnyugtató hely” – így dicsérte Magyarországot az AP-nek egy hazánkba menekült ukrán zsidó
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Csudai Sándor

„Ez megnyugtató hely” – teszi hozzá Pletnyov.

A donbaszi család az elmúlt tíz évben megjárta a poklot: először Kijevbe mentek, ahonnan a 2022. februári orosz támadás miatt kényszerültek továbbállni, méghozzá a Gázai övezettől néhány kilométernyire lévő Askelonba, ahonnan a Hamász októberi támadása üldözte el őket, egészen a Balaton partjára – írták.

Itt találta meg őket az AP riportere, aki cikkében beszámol arról, hogy egy csaknem két évtizede használaton kívüli, állami tulajdonban lévő üdülőhelyen jelenleg mintegy 250 ember, köztük mintegy 100 gyermek él, akiknek többsége a Hamász október 7-i támadása óta eltelt hetekben érkezett Izraelből.

Megemlíti, hogy a tábor különálló lakóegységekkel és egy központi épülettel rendelkezik, ahol naponta három kóser étkezésre van lehetőség. A lakóknak menedéket és közösségi életet biztosítanak, és olyan tevékenységekben is részt vehetnek, mint a sport és a tánc, valamint jesivába járhatnak vallást tanulni – írták.

„Biztosítjuk, hogy az emberek jól étkezzenek, gondoskodunk arról, hogy egészségesek legyenek, pszichésen és mentálisan is” – nyilatkozta Mendel Moscowitz, a tábor rabbija, hozzátéve, hogy az intézmény minden zsidó számára nyitott, legyen az ortodox vagy világi.

Kapcsolódó írásaink