Belföld

Indul a fenyőfavásárlási láz

Lassan itt a karácsony, amelynek elmaradhatatlan kelléke a fenyőfa

Minden évben eljön a pillanat, amikor ki kell választani a megfelelő fenyőfát karácsonyra. Egyéni prioritások döntenek, kinek a sűrűsége, kinek a magassága és másoknak az ágak elhelyezkedése a fontos. A blikk.hu egy fenyőfakereskedőt kérdezett.

Indul a fenyőfavásárlási láz
A nagyobb városokban és Budapesten egyértelműen a Nordmann a sláger, vidéken még mindig a régi lucfenyőből vesznek többet
Fotó: MH archív/Burger Zsolt

Bogár László fenyőfakereskedő a blikk kérdésére elmondta, hogy átlagosan 20 százalékkal drágul idén a fenyő, úgy számolom, a Nordmann-fenyők métere 9-10 ezer forint lesz, az ezüstfenyőké 5-6 ezer, a legolcsóbb lucfenyőkért pedig 3-4 ezer forintot kell fizetni. Ám az árakat befolyásolja a minőség, a formázott, vagyis már növekedésük idején metszett és ezért szebb fák többe kerülnek, amit pedig csak elültettek és hagytak növekedni, s kevésbé szabályos, az olcsóbb lehet.

A nagyobb városokban és Budapesten egyértelműen a Nordmann a sláger, vidéken még mindig a régi lucfenyőből vesznek többet.

Az ezüstfenyő nagyon szúrós, ezért sokan nem szeretik szállítani és díszíteni. A termelők kevesebbet is ültetnek, kényes fajta, könnyen elkapja a betegségeket, és kevés közöttük az igazán szép példány.

Karácsony egyszer van egy évben. A darabszámot illetően biztosan nem lesz kisebb a forgalmunk, aki eddig sem vett műfenyőt, ezután is marad az igazinál. Környezetvédelmi szempontból is jobb választás. Nem erdőket vágnak ki, hanem ültetett, termesztett fákról van szó, és azalatt a nyolc év alatt, amíg például egy Nordmann megnő kétméteresre, tisztítja a levegőt. A gazdasági helyzet miatt idén lehet, hogy többen kisebbet, olcsóbbat választanak. Mindenesetre nem rendelünk előre annyit, amennyit máskor, inkább közben szállítunk még.

Kapcsolódó írásaink