Belföld

Bakondi György: Belbiztonsági fenyegetést jelent az európai polgárokra, hogy a tálib kormányzat dönti el, ki juthat be az EU-ba

A kormány belbiztonsági, biztonságpolitikai kérdésként tekint a migrációra

Hosszú távon súlyos következményekkel járó belbiztonsági fenyegetést jelent az európai polgárokra, hogy a tálib kormányzat dönti el, ki juthat be az EU-ba – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György: Belbiztonsági fenyegetést jelent az európai polgárokra, hogy a tálib kormányzat dönti el, ki juthat be az EU-ba
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bakondi György azt mondta, az illegális bevándorlás legújabb negatív aspektusa az, hogy az afgán embercsempészbandák felett a tálib kormányzat átvette az irányítást, részesülni akarnak a bevételből, és ők akarják eldönteni, hogy ki jusson be Európába. Hozzátette, ez eléggé félelmetes perspektíva, hosszú távon súlyos következményekkel járhat.

A főtanácsadó közölte, hogy a balkáni útvonalon az embercsempészbandák nemzetiségi alapon szerveződnek. Az afgán bűnszervezetek erőszakos fellépéssel a magyar határ közelében igyekeznek átvenni a terület feletti uralmat. Hozzáfűzte, technikai felszereltségük, munkamódszerük, eljárásrendjük jelentősen fejlődik hónapról hónapra.

A magyar migrációs politikának 2015 óta rendezőelve a határ és a szuverenitás védelme, a belső biztonság garantálása, de legfőképpen a magyar nemzeti érdekből kiindulás, és a kormányzat nem kívánja utánozni azt a módszert, amelyet a nyugat-európai országok alkalmaznak, mert az teljesen kudarcot vallott – emelte ki a szakértő.

Bakondi György szerint 2015 óta látható, hogy a terrorizmus összefügg a migrációval, majd példaként említette a 2015-ös párizsi terrorcselekményeket, valamint a néhány héttel ezelőtti belgiumi esetet is, amikor egy tunéziai polgár ölt meg két svéd szurkolót.

Hozzátette, a kormány belbiztonsági, biztonságpolitikai kérdésként tekint a migrációra.

Bakondi György reményét fejezte ki, hogy ez a sok negatív körülmény rábírja az európai embereket arra: változtassanak az Európai Parlament és az Európai Bizottság összetételén, de mindenekelőtt az európai emberek érdekeiből induljanak ki.

Kapcsolódó írásaink