Belföld

Adaptive Hussars 23: Leopard harckocsikkal gyakorolták a vízi átkelést Újmajorban

Arra készülnek, hogy NATO-képességeket a magyar képességekkel összekovácsolják

Leopard 2 A4HU harckocsikkal gyakorolta a vízi átkelést Újmajorban az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred és az MH Klapka György 1. Páncélosdandár az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat keretében – ismertette a honvedelem.hu szombaton.

Adaptive Hussars 23: Leopard harckocsikkal gyakorolták a vízi átkelést Újmajorban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Pisture-Alliance/Philipp Schulze

A dinamikus mozgást és átcsoportosítást igénylő gyakorlati szituáció szerint a hátország egyik fontos útvonala a zord időjárás áldozatául esett, ezért a Leopard harckocsik nem tudták megközelíteni célállomásukat. A műszaki szakasz ekkor biztosította a vízi átkelést, így a tankok folytatni tudták az előrenyomulást, hogy végül elfoglalják a kijelölt védelmi terepszakaszt – írták.

A honlapon idézték Patak Péter őrnagyot, a tatai páncélosdandár Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj törzsfőnökét, aki azt mondta: arra készülnek fel, hogy a Magyarországra telepített NATO-képességeket a magyar képességekkel összekovácsolják, és ezzel biztosítják a későbbi sikeres feladat-végrehajtásokat.

Kiró Szilvia Kinga hadnagy, a műszaki ezred szakaszparancsnoka a vízi átkeléssel kapcsolatban közölte: tereprendezés után azt gyakorolták, mennyi idő alatt tudják „letenni a hidat".

Megjegyezte, a hadgyakorlat javítja az állomány reakcióidejét és -képességét, valamint kiváló lehetőség arra, hogy az összes technikai eszközükkel gyakoroljanak, és a közös munka során összekovácsolódjanak más fegyvernemekkel is – olvasható a honvedelem.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink