Belföld

Orbán Viktor: A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár + VIDEÓ

A múlt héten nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés félelemhorizontot vázol fel, és megerősít bennünket abban, hogy jól tettük, amit tettünk, hisz a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Orbán Viktor: A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár + VIDEÓ
Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Egyetlen orvosság van a migrációval szemben: nem szabad őket beengedni az országba – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint „migrációügyben egy nagyon széles nemzeti egységnek kellene lennie, amely azt mondja, hogy itt vannak a tapasztalatok a szemünk előtt, egyetlen orvosság van, nem szabad őket beengedni, mert az illegális migránsoknak bármilyen beengedése, az itt tartózkodásuk elfogadása oda vezet, hogy nem lehet biztonságban, nyugodtan, jólétben élni, békességben élni, majd Magyarországon se”.

Kiemelte: a migrációról szóló titkosszolgálati jelentés „felrajzol egy félelemteli horizontot” és „megerősít bennünket abban, hogy azt kell tennünk, amit eddig tettünk”. Hangsúlyozta: Magyarország volt az első ország, amely kimondta, hogy a migráció és a terrorizmus „kéz a kézben jár”, és ezt a jelentés is megerősíti.

A migráció ügyében széles nemzeti egységnek kellene lennie – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a baloldal és Jobbik is migrációpárti.

Közölte, új idegenrendészeti törvényre van szükség, amelyik szigorúbb a mostaninál, és meghatározza, ki milyen jogcímen, mennyi ideig tartózkodhat itt. A kormány az új törvényjavaslatot benyújtotta parlamentnek.

A miniszterelnök elmondta: kiképzett emberek szervezik a déli határainknál tapasztalható migrációt.

Nem akarunk mini Gázákat

Akinek nincs gyereke, az gondolhat együttérzően a migránsokra, akinek viszont van, az a gyermekeire gondolva hajlíthatatlan migrációügyben, mert „ha egyszer beengedjük őket, többet nem lehet kitenni őket, a következő nemzedékek olyan világban élik le az életüket, amely terrorizmussal, bűnözéssel, gázai minigettókkal lesz tele” – mondta a kormányfő.

Objektum doboz

Orbán Viktor ezért nem érti a baloldalt, nem érti, hogyan nem jut eszükbe, hogy egy ilyen veszélyes országban élnének az ő gyerekeik is, ha beengednénk az illegális migránsokat.

„Számos nyugat-európai országban ez már így van, gyarmattartó országok lévén ugyan voltak anyagi előnyeik, de be is kellett engedniük az egykori gyarmatokról származókat az országukba” – tette hozzá a kormányfő, rámutatva: vannak országok, amelyekről lehet azt gondolniuk az ott élőknek, hogy az adott ország már nem lesz olyan, mint amilyenbe ők beleszülettek.

A miniszterelnök szerint nekünk van egy toleranciaajánlatunk: mi nem akarjuk megmondani, hogy kinek mi a jó, de mások se akarják megmondani nekünk, hogy mi hogyan éljünk, tolerálják, hogy ez egy másik ország, amely nem akar mini Gázákat, terrort, bandaháborúkat, mint amilyeneket látunk Nyugat-Európában. A baj az, hogy ezt ők nem akarják elfogadni, ide akarják küldeni saját migránsaikat, migránsgettókat akarnak Magyarországra. Az előttünk álló hónapoknak az lesz a legnagyobb tétje, hogy tudunk-e olyan változásokat eszközölni Brüsszelben, a jövő évi választásokon, amik révén elejét lehet-e venni ennek a kényszerítő uniós álláspontnak.

A nemzeti konzultáció és a nemzeti egység a magyar kormány két fontos eszköze a kormányfő szerint: meg kell védeni a déli határokat és meg kell védeni a magyar álláspontot Brüsszelben.

Új idegenrendészeti törvényre van szükség

A mostani jogi helyzet alkalmas volt eddig a migrációs nyomás kezelésére, de most már idegenrendészeti szigorításra van szükség, mert a nyomás nő. Új idegenrendészeti törvényre van szükség, amely világosan meghatározza ki, milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon és e mögé egy erőteljes kikényszerítő idegenrendészeti erőt is helyez, hogy ne lopják el tőlünk az országunkat – magyarázta a kormányfő, aki szerint ezt a jogszabályt még az idén elfogadja a parlament.

Orbán Viktor emlékeztetett: a magyar szabályozás jól kezelte a 2015-ös migrációs válságot, a Brüsszellel vívott csatáknak jó eszköze volt, de a migrációs nyomás nő, ezért szigorítani kell a jogszabályon.

Magyarország a magyaroké, a munkahelyek a magyarokat illetik meg, a szabályokat, hogy hogyan élnek ebben az országban, a magyaroknak kell meghatározniuk – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: a hatalom és az állam közösségi életének lényege a közös cselekvés képessége, hogy a legfontosabb kérdésekben egységes vélemények jöjjenek létre, és a kialakult vélemények tükrében, azoknak megfelelő módon, közös cselekvés történjen.

A népszavazás, a parlamenti választás, a nemzeti konzultáció mind a közös cselekvés képességét adja, illetve erősíti meg Magyarországnak – tette hozzá a kormányfő.

A brüsszeli vezetés egy globalista elit foglya

A kormányfő rámutatott: a brüsszeli vezetést foglyul ejtette egy globalista elit, pénzügyi csoportok, nagy gazdasági erőcsoportok, és a brüsszeliek döntéseit ezek érdekei motiválják, nem pedig a magyar, német, francia vagy az olasz emberek érdeke.

Ezért kell változást elérni – jelentette ki a miniszterelnök.

Többfajta horizonton mérhető, hogy egy olyan nemzetközi szerv, mint Brüsszel, jól sáfárkodik-e a hatalmával. Ami ma történik, az nem az, ami miatt létrehoztuk az EU-t, de a brüsszeli vezetés ráadásul olyan rossz döntéseket hoz, aminek mindannyian isszuk a levét. „Az a vezetés, ami ma Brüsszelben van, egy globalista elit megbizatásait teljesíti. Ezek az emberek nem azt csinálják, amit mi szeretnénk. Az emberek nem akarnak migrációt, háborút, békétlenséget, rendezett zöldátmenetet akarnak, és nem olyat, ami tönkreteszi az iparukat. Ezért kell változást elérni Brüsszelben – nem az unióban, mert az mi vagyunk, hanem a brüsszeli bürokraták között” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az Ukrajna EU-tagságáról szóló tárgyalások elutasítása nem üzlet tárgya

Az orosz–ukrán háború kapcsán a kormányfő elmondta: amit Gerhard Schröder a tavalyi békemegállapodásról mondott, a diplomácia világában közismert tény. „Mindenfajta jelentésekből mi is úgy tudjuk, hogy 2022-ben Isztambulban megvolt a diplomáciai megállapodás a békekötésről, amit az ukránok amerikai nyomásra nem írtak alá” – hangsúlyozta Orbán.

Európának az az érdeke, hogy az orosz–ukrán konfliktus elszigetelt legyen, azonban azt látjuk, hogy a konfliktus globalizálódik, ami nem jó nekünk sem, Európának sem.

Ukrajna európai uniós tagságának, a tárgyalások megkezdésének elutasítása magyar részről nem üzlet tárgya, nem lehet összekötni semmilyen pénzügyi kérdéssel – emelte ki a kormányfő, aki szerint „amivel tartozik nekünk Brüsszel, azt ide kell adnia”.

Az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdése, az egész kérdéskör nem kapcsolható össze a Magyarországnak járó pénzek ügyével – hangsúlyozta.

Kiemelte: az orosz–ukrán háború tönkreteszi Európát, „az, amit most csinálunk, fenntarthatatlan”, nem szabad folytatni.

Ezért Magyarország nem támogatta a fegyverküldést sem, és most sem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzét elküldjék Ukrajnába – mondta.

Úgy fogalmazott, „humanitárius segítséget szívesen adunk, hiszen mi is emberből vagyunk, van szívünk, keresztény ország vagyunk”, azonban „az, hogy mi tartsuk el az ukrán államot, hogy a mi pénzünkből vett fegyverekkel harcoljanak”, az Magyarországnak nagyon súlyos, a gazdasági csőddel egyenlő következményekkel járna.

Jövőre visszaépítjük a gazdasági növekedést

„Ahhoz, hogy a 2024-es tervekről lehessen beszélni, jól kell befejeznünk az idei évet. Szeptembertől már reálbér-növekedést tapasztalhatunk. A következő másfél hónap a politikának nehéz lesz, ki kell védenünk a brüsszeli támadásokat, és ott van az ukrán–EU tárgyalások ügye is, amit nem szabad megindítani. Ukrajna olyan messze van az uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől, ezért nem szabad megkezdenie az uniós csatlakozási tárgyalásokat” – hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy idén számos gazdasági nehézség nehezítette a családok életét.

A gazdasági növekedés 2023-ban „összezsugorodott nullára, vagy talán még az alá is esett” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: jövőre a gazdasági növekedés visszaépítése a cél. „A gazdasági növekedés jó hír, mert ez a munkahelyek megvédésével, sőt a munkahelyek gyarapodásával jár, béremelést, életszínvonal-emelkedést hoz. Ezért 2024-ben a növekedésen keresztül komoly segítséget kell adnunk a családoknak” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: három dolgot vállaltak az idei évre a gazdaságban. Azt, hogy a nyugdíjak értéke egyetlen forintot sem veszíthet, megvédik a munkahelyeket és egyszámjegyűvé vágják vissza az inflációt az év végére – sorolta. Hozzátette: „három dolgot vállaltunk a gazdaságban, mind a hármat teljesítettük”.

Brüsszelnek van a kezében egy eszköz, amelynek lényege: ha úgy látják, hogy az államadósság és a költségvetési hiány mértéke nem jól alakul, akkor bizonyos javaslatokat tehetnek, és ha az adott kormány ezt nem fogadja el, akkor szankcionálhatják is az országot. „Brüsszel messziről néz, számokat néz, és ezek alapján javaslatokat tesznek: meg akarják szüntettetni a rezsitámogatást, az extraprofitadót. Ez hosszú vita lesz. Egy jó európai vezetéssel meg tudunk egyezni mindenben, de ez a mostani vezetés nem ilyen, ezért kell leváltani” – szögezte le Orbán Viktor.