Belföld

Újabb részletek derültek ki a CSOK Pluszról

2024. január elsejétől új lakástámogatási konstrukciót vezet be a kormány, ami a családok első lakásvásárlásában nyújt majd segítséget. A héten újabb részletek derültek ki a kormány új családtámogatási intézkedéséről. Ezeket a Ripost foglalta össze.

Újabb részletek derültek ki a CSOK Pluszról
A CSOK Plusz újabb komoly segítség a családok otthonteremtéséhez
Fotó: MH-archív/Katona László

A CSOK Plusz a kormány új családtámogatási intézkedése. A kamattámogatott hitelkonstrukció felhasznáható új ház, lakás vásárlására, illetve a meglévő bővítésére, de telekvásárlásra nem.

Csak házaspárok igényelhetik. A felvehető hitelösszeg egy vállalt gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében pedig 50 millió forint lehet. A hitelfelvétel után egy évig csak a kamatot kell fizetni, a vállalt gyermek(ek) megszületésekor pedig kérhető egyéves hitelfizetési moratórium, viszont emiatt egy évvel meghosszabbodik majd a futamidő, ami alapesetben 10-25 évig terjedhet. A hitelt fix, 3 százalékos kamattal lehet felvenni.

A CSOK Plusz felvételét követően minden születendő gyerek után elengednek 10 millió forintot a fennálló tőketartozásból, de csak az igénylést követő második gyermek megszületése után, így az 50 milliós hiteltartozás legfeljebb 30-ra csökkenhet.

A már meglévő gyermekeket ugyanakkor figyelembe veszik a felvehető hitelösszeg nagyságánál. Tehát egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával is igényelheti az 50 millió forintos CSOK Pluszt.

Alapesetben a CSOK Plusz akkor igényelhető, ha a régi CSOK-kal a család már elszámolt, a szerződést lezárták. Viszont ha a korábban vállalt gyermek(ek) már mind megszülettek, vagy eleve csak meglévő gyermekekre kérte valaki a támogatást, akkor újabb gyermek(ek) vállalásával van mód új CSOK Plusz szerződés megkötésére.

A CSOK Plusz esetében egyébként az első gyermek megszületésének négy, a másodikénak nyolc, a harmadikénak tíz éven belül kell megtörténnie a CSOK Plusz folyósítását követően.

Fontos megjegyezni, hogy a falusi CSOK mellett újabb gyermek vállalása esetén a CSOK Plusz is igényelhető. Tehát kifejezetten megéri az úgynevezett „falusi CSOK-os” települések egyikén új otthont teremteni. A falusi CSOK támogatás összege új lakóház vásárlása vagy használt ingatlan vásárlással egybekötött korszerűsítése és/vagy bővítése esetén 2024-től egy gyerekkel egymillió, két gyerekkel négy millió, míg három gyerekkel 15 millió forint lesz.

Kapcsolódó írásaink