Belföld

Napirend előtti felszólalásokkal megkezdődött a keddi ülés az Országgyűlésben

A kormány családpolitikájáról, a tizenévesek szavazati jogáról és képviselők állampolgárságáról és Karácsony bírálatáról is szó volt az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.

Napirend előtti felszólalásokkal megkezdődött a keddi ülés az Országgyűlésben
Az Országgyűlés őszi ülésszaka – Rétvári Bence
Fotó: MH/Török Péter

Novák Előd (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy az izraeli szabályozáshoz hasonlóan, itthon is jó lenne, ha a képviselőknek és családtagjaiknak esetleges egyéb állampolgárságukról is nyilatkozniuk kellene, hogy látható legyen, ki milyen kötődéssel rendelkezik. Korábban Bedő Dávid momentumos politikus sem beszélt svéd állampolgárságáról – tette hozzá.

Kitért rá: Izraelben nyilvános a parlamenti képviselők más állampolgársága, és dönteniük kell, hogy a mandátumukról vagy a másik állampolgárságukról mondanak-e le.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára közölte: a képviselő leszűkítené az ország érdekei ellen dolgozók körét azokra, akik közjogilag is kötődnek más országhoz, holott valójában minden baloldali politikus a teljes kampányát arra alapozta, hogy ahhoz külföldről kap támogatást. Azoknak a politikusoknak a köre, akik veszélyeztetik a magyar szuverenitást, jóval szélesebb, hiszen minden baloldali politikus elfogadta a külföldi támogatást – mondta.

Hozzátette: ez sokkal élesebb helyzet, mint amiről a képviselő beszélt.

Úgy látja, a magyar baloldal nem Magyarországot, hanem más hatalmi központokat képvisel, külföldi pénzből külföldi érdeket szolgál.

Bedő Dávid (Momentum) elmondta, frakciója alaptörvény-módosítást nyújtott be annak érdekében, hogy a 16-17 évesek is szavazhassanak a 2024-es európai parlamenti választáson.

A Momentum szerint valódi lehetőséget kell adni a fiataloknak, hogy beleszólhassanak a közügyek alakulásába és az ország sorsába – jelentette ki, hozzátéve, az elmúlt hónapok bizonyították, hogy a 16-17 éves fiatalok képesek kiállni a számukra fontos értékekért.

Közölte, a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX kampányt indított a fiatalok szavazati joga érdekében.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, az alaptörvény szerint a választójog a nagykorúsággal, a cselekvőképességgel függ össze. Így a választási korhatárról nem lehet úgy dönteni, hogy közben a nagykorúság egyéb kérdéseiről, a teljes felelősségről nem határoznak – magyarázta.

Közölte, a jogoknak és felelősségnek az alaptörvény és a kormány felfogása szerint „kéz a kézben” kell járni, azaz, aki több jogot szeretne, annak több kötelezettséget is kell vállalnia.

Dunai Mónika (Fidesz) Karácsony Gergely főpolgármestert bírálta, amiért meghiúsulhat a Rákos-patak melletti kerékpárút beruházása. Hangsúlyozta: az érintett kerületek mindent megtettek, hogy megépüljön a kerékpárút, hiszen a projekt érdekében ingyenesen bocsátottak ingatlanokat a főváros rendelkezésére, most azonban vissza kell fizetni 2,7 milliárd forintnyi EU-s céltámogatást.

Úgy vélte: Budapest egyre inkább kezd élhetetlen lenni, mindenütt dugók és kosz van. A káosz kezdi bekebelezni a fővárost – fogalmazott a kormánypárti képviselő, aki szerint „megálljt kell parancsolni a főpolgármester ámokfutásának”.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált: amióta Karácsony Gergely és a baloldali koalíció átvette a város vezetését, Budapest egyre rosszabb állapotban van, egyre több a dugó, nagyobb a kosz, a fejlesztések leállnak. A főpolgármester csődbe vitte a várost, úgy, ahogyan a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal csődbe vitte az országot 2010 előtt – tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is: a súlyos, védhetetlen kampányfinanszírozási botrány rávilágít arra, hogy Karácsony Gergely nemcsak alkalmatlan, hanem méltatlan is a város vezetésére.

Kapcsolódó írásaink