Belföld

Az extrém időjárás a felelőse a zuglói óvodabeázásoknak

Horváth Csaba nem reagált alpolgármestere súlyos kritikáira, a nemtörődömségre

Horváth Csaba zuglói polgármester megbízásából Kormos Kata, az önkormányzat szóvivője válaszolt lapunknak a pénteki óvodabeázások okaira. A momentumos alpolgármester, Rózsa András kritikáira, miszerint balkáni állapotok uralkodnak a zuglói óvodákban, nem tért ki. Korábbi cikkünket itt olvashatják.

Az extrém időjárás a felelőse a zuglói óvodabeázásoknak
Horváth Csaba szerint csupán a természet a felelős a súlyos helyzetért
Fotó: MH/Török Péter

Balkáni állapotok a zuglói óvodákban címmel Rózsa András momentumos alpolgármester pénteken a közösségi médiában tett bejegyzést, amelyben a városüzemeltetést végző Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-t, az elmaradt karbantartásokat, valamint a nemtörődömséget tette felelőssé a rendkívüli helyzetért. Cikkünk megjelenése előtt még pénteken Horváth Csaba szocialista polgármestert levélben kerestük meg, kíván-e reagálni koalíciós partnere kritikáira.

Horváth Csaba az önkormányzat szóvivője, Kormos Kata útján az alábbiakat válaszolta szerkesztőségünknek:

„A tegnapi napon a nagy mennyiségben lehullott csapadék miatt több intézmény beázott. A bejelentésekre helyszíni bejárást tartottunk az érintett intézményekben. Káresemény több olyan intézményi épületet érintett, amelyek 1970 és az 1980-as években épültek, és az elmúlt 30-40 évben az épületszerkezeteken nem történt felújítás. A nagy mennyiségű eső leginkább a Zuglói Kerékgyártó Tagóvoda tetőszerkezetét érintette. Itt már ideiglenes megoldásként megrendeltük a tetőszerkezet speciális fóliával történő teljes lefedését. A fólia méretre gyártása folyamatban van, várhatóan november 3-ig elkészül és ezen a napon a munkavégzés is megkezdődik az óvodában. Ezt az intézmény helyi vezetőjének jeleztük.

Az extrém időjárási körülmények olyan hibákat is felszínre hoztak, amelyek felmérése előzetesen nem volt lehetséges, valamint olyan hibák is jelentkeztek, amelyekről korábban nem volt tudomásunk. A karbantartási munkák keretében minden helyszínen azonnali intézkedést kezdeményeztünk” – zárta válaszát a szóvivő.

Várnai László, Zugló független önkormányzati képviselője, a CivilZugló Egyesület elnöke szintén reagált Facebook oldalán az óvodai beázásokra. Kifejtette, a kerület egy évtizede jóval kevesebbet költ az intézményei felújítására, karbantartására, mint amennyit kellene. Ezért azok esőzéskor sorra beáznak, havária alakul ki, és a rengeteg kellemetlenség mellett sok milliós kár keletkezik, szétáznak a falak, a belső szekrények, villamos hálózatok, parketták, szőnyegek. Hónapokig le kell zárni egy területet, csoportokat összevonni, míg a hanyagsággal okozott kárt elhárítják. Miközben nyilvánvaló, hogy a tetőt a nyári szünetben harmadannyiból rendbe lehetett volna tenni. Várnai László szerint a felelősség az évtizede regnáló gazdasági alpolgármesteré, az MSZP-s Hajdú Flóriáné, aki felügyeli a ZVK Zrt.-t és természetesen Horváth Csaba polgármesteré.

Várnai bejegyzésében megemlítette, a ZVK Zrt. vezérigazgatója tavalyi menesztéséig Hajdú Flórián alpolgármester sógora volt, ami önmagában is erkölcstelen.


Kapcsolódó írásaink