Belföld

Európában páratlan a magyar családtámogatási rendszer

Globális összehasonlításban is kevesen vannak, akik a hazai ötszázalékos GDP-ráfordításnál többet költenek a családpolitikára

Európa-rekorder a családbarát Magyarország – derült ki a Ripost összeállításából. A portál számba vette, hányféle kedvezmény szolgálja azt, hogy a gyermekvállalás ne járjon anyagi hátránnyal.

Európában páratlan a magyar családtámogatási rendszer
A kormány továbbra is kiemelten fontosnak tartja a családok és a fiatalok támogatását (képünk illusztráció)
Fotó: Hemis.FR via AFP/Almasso Monica – OT Morillon

A magyar kormány 2010 óta stratégiai célként tekint a családok védelmére és támogatására. A kabinet azon dolgozik, hogy a gyermeket vállalók ne éljenek rosszabbul a gyermekvállalás után, mint előtte. Sőt akár előrébb is jussanak! Ennek érdekében már a GDP öt százalékát költi családtámogatásra Magyarország, ami világszinten is kiemelkedő, Európában pedig páratlan.

A Ripost emlékeztetett arra is, hogy a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború okozta gazdasági nehézségek ellenére a magyar kormány meghirdette a Csok Pluszt, majd pontokba szedte, hogy az új otthonteremtési intézkedésen kívül idén is igénybe vehetik a családok a

  • családi adókedvezményt
  • babaváró támogatást
  • otthonteremtési támogatásként a falusi csok-ot
  • első házasok adókedvezményét
  • diplomás gyermekgondozási díjat
  • négygyermekes anyák szja-mentességét.

Felidézték továbbá, hogy a gyermeket nevelő szülők 2022 elején visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Ezáltal csaknem kétmillió szülő részesült családi adóvisszatérítésben.

Európa legnagyobb családtámogatási rendszerét megőrzik a 2024-es költségvetéssel – idézte ezek után a lap Varga Mihályt. A pénzügyminiszter ugyanis nem régiben elmondta: jövőre 3307 milliárd forint jut a családok támogatására. 2010 óta több mint 3,5-szeresére emelték a családok támogatását, amely arányaiban Európában a legmagasabb.

Kapcsolódó írásaink