Belföld

A tavalyi zárszámadást tárgyalja a parlament

A tavalyi zárszámadást kezdi tárgyalni csütörtöki ülésén az Országgyűlés.

A tavalyi zárszámadást tárgyalja a parlament
Az Országgyűlés őszi ülésszaka
Fotó: MH/Török Péter

A Magyarország 2022-es központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló javaslat indoklása szerint a kedvezőtlen körülmények - az orosz-ukrán háború és az amiatt Oroszországra kivetett szankciók – ellenére a magyar gazdaság 2022-ben 4,6 százalékkal bővült, amely az uniós átlagnál 1,2 százalékponttal kedvezőbb teljesítmény. A hátráltató tényezők ellenére Magyarország relatív fejlettsége az uniós átlag 77 százalékára emelkedett tavaly, tehát folytatódott a felzárkózás a fejlettebb uniós államokhoz. Ezen túlmenően mind a foglalkoztatás, mind a beruházások rekord magas szinteket értek el az előző évben.

Képviselőként nyújtotta be a fideszes Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar vállalkozók napjáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely alapján december első péntekén ünnepelhetné az ország a vállalkozásokat.

Tárgyalják a képviselők a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosítását is. Ez egyebek mellett a hitelintézetek és befektetési vállalkozások helyreállítását és szanálását célzó keretrendszer létrehozásáról szóló uniós irányelv módosítását ültetné át a magyar jogba.

Napirenden szerepel a Magyarország és Ruanda közötti légi közlekedési megállapodás kihirdetése. Az egyezmény megkötését azzal indokolják, hogy Ruanda részéről felmerült az igény, hogy európai légi fuvarozókkal kötött kereskedelmi megállapodások útján közvetlenül is kínáljon ruandai légi fuvarozó Budapestre járatokat, amely révén biztosítható lenne az afrikai ország és Közép- és Kelet-Európa jobb légi összeköttetése.

Kapcsolódó írásaink