Belföld

Csok plusz: Új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány

A kabinet célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen

Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány csok plusz néven – jelentette be a kulturális és innovációs miniszter szerdán Budapesten.

Csok plusz: Új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány
az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány csok plusz néven
Fotó: MH

A kamattámogatott hitelkonstrukció az ország egész területén igénybe vehető, az ötezer lakosúnál nagyobb településeken akár a falusi csok-kal együtt is. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében harmincmillió, három gyermek esetében ötvenmillió forint hitel igényelhető, háromszázalékos kamattal – közölte a politikus.

Az első közös otthon megvételekor elegendő tízszázalékos önrészt biztosítani, másik lakásba költözés vagy bővítés esetében pedig húszszázalékos önerővel kell a családoknak rendelkezniük. A hitel futamideje 10-25 évig terjedhet – tudatta a miniszter.

A csok plusz hitelkonstrukció az édesanyák 41 éves koráig igényelhető. Kétéves átmeneti időszakban azonban azok az idősebb nők is kérhetik a támogatott hitelt, akik igazoltan túl vannak várandósságuk 12. hetén – mondta a miniszter.

A csok pluszt telekvásárlásra nem lehet felhasználni. Az áremelkedés fékezése érdekében az első közös otthon megvásárlása esetén az ingatlan értékének felső határa nyolcvanmillió forint, lakásbővítés vagy újabb gyermekek születése miatti nagyobb lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár - közölte a politikus. Hozzátette: az ötezer lakosúnál kisebb települések esetében nincs ilyen limit.

Az első gyermek születése esetén a családok egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek, így egy évvel meghosszabbodik a futamidő. A második és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből tízmillió forintot elengednek – mondta Csák János.

A falusi csok-nál a kormány egységesítette a gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás mértékét: egy gyermeknél egymillió, két gyermeknél négymillió, háromnál 15 millió forintra – közölte a politikus.

A kormány ingyenes típusterveket tett elérhetővé a családok számára, így tervezési költség is megtakarítható – mondta.

Csák János kitért arra is, hogy a családiotthonteremtési kedvezmény 2015-ös bevezetése óta 233 ezer család vette igénybe, a kormány 754 milliárd forintot szánt erre a célra.

Kapcsolódó írásaink