Belföld

Pajzsként használják a gyerekeket a migránsok a déli határnál + VIDEÓ

Megesik, hogy az egyre agresszívebb migránsok gyermekeket használnak pajzsként Magyarország déli határán – derült ki abból a videóból, amit Magyarország kormánya tett közzé a Facebook-on. A Magyar Nemzet hírösszefoglalójában azt írja: az embercsempészek időnként fegyverrel próbálják megfélemlíteni a határőröket.

Pajzsként használják a gyerekeket a migránsok a déli határnál + VIDEÓ
Járőröző rendőr a határkerítésnél
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Hungarian Interior Ministry Pres

A videóban elhangzottak szerint a szerbiai oldalon működő migráns-bűnszervezetek számos tagja olyan afgán, aki a 2021-es tálib hatalomátvételnél fegyveres szolgálatot teljesített Afganisztán területén. Az embercsempészek erőszakosak, de nem csak a határőröket fenyegetik. Előfordul, hogy fegyverrel a migránsokat is fegyverrel hajták.

A rendőrök szerint előfordult már, hogy rájuk lőttek, és van hogy létrával próbálják meg beütni a rendőrautók szélvédőjét, különböző erővágókkal, akkumulátoros flexekkel pedig folyamatosan megrongálják a kerítést. Szerbiából egyébként 3500 és 4500 euró közötti összegért viszik el az embercsempészek a migránsokat Németországba, és van, hogy harminc-negyven fős csoportokat visznek át. Tehát hatalmas összegek fölött diszponálnak a bűnözők.

A módszerekről szólva kitértek arra is: csak az úgynevezett. sétáltató embercsempész telefonjában van meg az útvonal, ezért kérik el a pénzt a migránsoktól, akik nem is tudják, pontosan merre haladnak. Az embercsempészek gyakran menekülnek, s ez sok esetben közlekedési balesettel végződik. A felvétel végén a rendőrök arról mesélnek, milyen érzés ilyen állapotok között szolgálatot teljesíteni.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink