Belföld

Novák Katalin: A szeretet sajátosan magyar ízeit az erős családok adják

A szeretet sajátosan magyar ízeit az erős magyar családok adják, hiszen ők azok, akikre támaszkodhat az ország a legnehezebb időkben is – mondta a köztársasági elnök vasárnap Dinnyésen.

Novák Katalin: A szeretet sajátosan magyar ízeit az erős családok adják
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Nagycsaládosok Országos Egyesületének A szeretet ízei elnevezésű rendezvényén a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) A szeretet ízei elnevezésű rendezvényén – ahol háromezer üvegnyi saját kezűleg készített lekvárt, savanyúságot, befőttet adtak át kárpátaljai és hazai nagycsaládosoknak – arról beszélt, köztársasági elnökként arra törekszik, hogy mindenhol a családok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hozzátette, ezt tette az ENSZ Közgyűlésében, vagy a világ leggazdagabb emberével, Elon Muskkal való találkozáskor. „Minden lehetőséget igyekszem felhasználni arra, hogy a családok ügyét előmozdítsuk, hogy minél többen döbbenjenek rá a világon, hogy családok nélkül nincsen jövő, gyerekek nélkül nincsen jövő” – fűzte hozzá az államfő.

A köztársasági elnök arról beszélt, szeretné ráébreszteni az embereket arra, hogy ha bármilyen okból lemondanak a családalapításról, akkor a legfontosabb kincsről mondanak le. Hozzátette, szeretné előmozdítani, hogy a nők, az édesanyák minél több lehetőséget kapjanak. Lehetőséget kapjanak arra is nagycsaládosként, hogy az egész életüket a családjuknak szentelhessék, de lehetőséget kapjanak arra is, hogy akár a közéletben, akár a saját szakmájukban szerepet vállalhassanak – tette hozzá Novák Katalin.

Az államfő elmondta: támogatja, hogy legyen egy új otthonteremtési program Magyarországon, egy olyan CSOK plusz, amely újra lehetőséget ad sokaknak, hogy saját tulajdonú otthonban nevelhessék a gyermekeiket, vagy várhassák az újabb gyermeket.

„Úgy érzem, hogy a biztos otthon a biztos alapja a gyermekvállalásnak, a családalapításnak. A gyermekvállalás fogja megmenteni a világot” – fűzte hozzá a köztársasági elnök.

Kardosné Gyurkó Katalin a NOE elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szeretetnek nem csupán meggy, barack, eper, vagy éppen savanyúság íze van, hanem azokból is a legfinomabb, mert az életünkből, az elkészítésükhöz szánt idő fűszerezi.

Hozzátette, az az idő van benne, amelyben már nemcsak a karunk, hanem a szívünk is dolgozik. „Az üvegeken ez az egymásért cselekvő erő tartja meg a tetőt és őrzi a közösséget összetartó ízt is, amely lehet édes, savanyú, a lényege, hogy tartós legyen” – tette hozzá a NOE elnöke.

Kapcsolódó írásaink