Belföld

Időjárás: kíméletlen változás töri rá az országra az ajtót, alig maradt hátra idő

Alapos változás jön, és jó, ha már most felkészül erre az időjárásra, olvasható a promotions.hu-n.

Időjárás: kíméletlen változás töri rá az országra az ajtót, alig maradt hátra idő
Balatoni vihar
Fotó: MH archív/Csudai Sándor

Beköszöntött az ősz, és alig éreztünk valamit a változásból, hiszen a nyárutó elképesztően kellemesre sikeredett, nagyon sokszor mérhettünk 30 fokot is, és hetekig szinte mozdulatlan volt az idő, nem történt semmi, csak kellemes meleg volt, sok helyen még záporok és zivatarok sem zavarták az ősz elejét. A héten ugyan érkezett egy gyenge hidegfront, ám ez számottevő változást nem hozott. Azonban a hét vége felé természetes, hogy mindenki azt kérdezi, hogy mi jön majd most, mi történik az időjárás tekintetében Magyarországon a hétvégén.

Mégis milyen idő jöhet a második októberi hétvégén?

Az Időkép úgy fogalmaz, hogy bizony bivalyerős hidegfront érkezik majd a hétvégén, méghozzá annak is a legvégén, vasárnap. Miközben ugyan átmeneti, de erős lehűlés is érkezhet Magyarországra, és hétfőn hajnalban északkeleten már fagyhat is. Európában eközben nagyon változatosan alakul az időjárás, hiszen a kontinensen óriási hőmérsékleti különbségek lesznek majd, Nyugat-Európába például afrikai eredetű meleg légtömegek érkeznek majd,

Így ott egészen másfajta időjárás lesz majd tapasztalható.

Északkelet-Európába pedig sarkvidéki eredetű levegő érkezik majd, így pedig Magyarországra szélviharral érkezik. A front vasárnap napközben érkezik majd, előtte pedig enyhe lesz a hajnal. Csapadék nem nagyon lesz tapasztalható az országban a hidegfront érkeztével, ám viharos északnyugati szél fog ránk törni a nap folyamán. A déli és kora délutáni órákban pedig így drasztikusan csökkenni fog a hőmérséklet.

Hétfő hajnalban majd sokfelé lehet 5 fok körüli hőmérséklet, északkeletre pedig megérkezhetnek az első fagyok is.

A hidegfront hatását elsősorban majd hétfőn lehet érezni, egyes országrészekben jócskán 20 fok alatti hőmérsékletek lesznek majd, az OMSZ térképén a YouTube-on láthatjátok, hogy pontosan hol lehet kevesebb hőmérsékletre számítani:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink