Belföld

Több ponton is elmarasztalta az adatvédelmi hatóság Karácsony Gergelyék lakógyűlését

Több ponton is elmarasztalta az adatvédelmi hatóság Karácsony Gergelyék tavaszi, budapesti lakógyűlésnek nevezett akcióját. Kifogásolták például, hogy akár 14 évesek is szavazhattak a szülők hozzájárulása nélkül. Közben a Mandiner hívta fel a figyelmet arra, hogy a hétvégén lezárult, úgynevezett közösségi költségvetésről szóló szavazáson alig több, mint 25 ezren vettek részt. Az újabb, karókkal elválasztott kerékpársávok kialakítását pedig ötezren sem támogatták – számolt be a Hirado.

Több ponton is elmarasztalta az adatvédelmi hatóság Karácsony Gergelyék lakógyűlését
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH archív/Katona László

A beleszólás lehetőségét ígérte a fővárosiaknak Karácsony Gergely a budapesti lakógyűlés életre hívásával. A főpolgármester a közlekedést érintő kezdeményezést kiterjesztette a 14 év felettiekre is. A nehézkesen zajló budapesti lakógyűlésen végül a fővárosiak mindössze 9 százaléka, azaz 136 ezer ember vett részt – írták.

A négy kérdésből álló lakógyűlés azonban már a bejelentést követően is számos adatvédelmi kérdést vetett fel. Többek között azt, hogy a főváros milyen forrásból dolgozik, illetve hogy a Karácsony Gergely vezette hivatalnak honnan van meg a 14. életévüket betöltők elérhetősége – véli a portál.

A fővárosi akciót végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálta, amely számos ponton elmarasztaló ajánlást fogalmazott meg a Fővárosi Önkormányzattal szemben. A Péterfalvi Attila vezette hivatal egyebek mellett megállapította:

„a budapesti lakógyűlés politikai marketingnek tekinthető kérdőíve a kiskorúak esetében az uniós szabályozásban rögzített közvetlen marketingcélú megkeresés tilalmába ütközik.“

Ráadásul Karácsony Gergelyéknek a 18 év alattiak személyes adatainak kikéréséhez be kellett volna szerezniük a törvényes képviselő előzetes hozzájárulását is – írták.

Kapcsolódó írásaink