Belföld

Gyurcsány, a szociáldemokrata evangelista

Gyurcsány Ferenc mostanában konzekvensen szociáldemokratának nevezi magát és a pártját. Erről kérdeztük Galló Bélát, a szociáldemokrácia történetének szakértőjét. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a DK elnöke mindig saját politikai-üzleti érdekei szerint fogyasztotta az ideológiát: most úgymond evangelista, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben.

Gyurcsány, a szociáldemokrata evangelista
Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH/Török Péter

Gyurcsány Ferenc volt már szovjet típusú ifi kommunista, rögtön utána neofita liberális, majd másodlagos frissességű, álbalos blairista, éppenséggel csak szociáldemokrata nem volt: sem a klasszikus bernsteini, sem a Bad Godesberg utáni értelemben – fogalmazott lapunknak Galló Béla, a XXI. Század Intézet elemzője annak kapcsán, hogy a DK elnöke újabban szociáldemokratának nevezi pártját. A szociáldemokráciáról számos könyvet publikált szakember szerint

a DK elnöke mindig saját politikai-üzleti érdekei szerint fogyasztotta az ideológiát: most úgymond evangelista.

– Gyurcsány szerint nálunk ma a szociáldemokraták hordozzák az örömhírt, ők a „zemberek” kormánybuktatásra szakosodott megváltói. Hiszen a nemzetközi köldökzsinórról táplált magyarországi baloldal a 20. század végére minden társadalomkritikai és alternatívaképző profilját elvesztette – vélekedett Galló Béla, aki úgy látja, azóta csak tovább romosodik – miért éppen most támadna fel? Mint fogalmazott, a baloldal kisebbik (de legalább becsületesen ön azonos) része saját ósdi tévedéseibe makacsul beletokosodva-szektásodva vegetál, a zömük pedig feladva korábbi elveit, a féktelen profitlogika, az ostoba transzhumanizmus és az új bolsevista lendületű woke szolgálatkész importőrévé „fejlődött”, megbonthatatlan barátságban a hasonszőrűen „progresszív” nyugati politikusokkal.

– S ha Gyurcsányék ezúttal a szociáldemokráciában szimatolnak új üzletet, annak szokásosan nemzetközi okai vannak. Szóltak nekik kintről, hogy oké, megint lehet próbálkozni, mert helyzet van, sőt még fokozódik is, a kinti nyomással ők ezt garantálják. Gyurcsányék pedig bátran használják csak ki a helyzetet, lehetnek szociáldemokraták, csak ne hasonlítsanak például se a dán, se a szlovák kollégáikra

– mondta az elemző.

Galló Béla szerint odakintről nyilván belátták, hogy a budapesti ellenzéki spórácskákba fektetni kidobott pénz, sanszosabb a gyengék közt a legerősebbre, a hangnemét bármikor változtatni képes szereplőre tenni. – Az most a közös érdek, hogy Gyurcsányék evangelista fordulata a Magyarország elleni koncentrált nyugati támadásokkal essék egybe, így az ellenzék idült impotenciáján lehetne talán valamit javítani. Jobb lenne persze direkt helytartó Magyarországon, ám Washingtonban Mr. Pressmant, egy az egyben, mégsem jelölhetik ki miniszterelnöknek – hangsúlyozta Galló, aki szerint kell valami közbeeső közeg, egy készséges politikai médium a de facto protektorátus álcázására: ezért ácsolnának most megint – jobb híján – Gyurcsányéknak pódiumot. – Nem kell ezt túlbonyolítani:

klasszikus birodalmi-tartományi szituáció ez, hasonlókkal vannak teli a történelemkönyvek. Nem történt semmi különös, a klán birodalmat váltott. Marx után szabadon: új köntösben a régi szemét

– vélekedett Galló Béla.

Hozzátette, mondják persze, hogy Gyurcsány (vagy Dobrev Klára, a kettő egyre megy) főnyeremény a szuverenista Orbánéknak, mert pártjuk eleve súlyos hendikeppel indul a választásokon. – Valóban lehetett idő, amikor Gyurcsány ripacsériája ebből a szempontból hasznosan funkcionált, kérdés azonban, ez a mostani periódus még mindig ilyen-e.

A világ zavaros, szétrázódóban van, homályosak az új kontúrjai, Gyurcsány pedig épp az ilyen lápos politikai állapotokat szereti. Leginkább mocsaras talajon tud „építkezni”.

Különösen, ha kintről támogatják kissé. Nem csodálkoznék, ha „Klara Dobrevet” a közeli jövőben egy-két nyugati fővárosban a megfelelő helyeken látványosan ajnározni kezdenék – mutatott rá az elemző.

Kapcsolódó írásaink

A mosolygós csábító

ĀKomoly vádak merültek fel egy harmincéves, első ránézésre kifejezetten kedvesnek tűnő tanárnő ellen