Belföld

Nógrádi György: A visegrádi országok megoldása jó, Románia azonban keresztbe tehet

A románok megváltoztatták az álláspontjukat

A visegrádi országok gabonaügyi megoldása hatékony lehet, ám Románia és Ukrajna különmegállapodást kötött – hívta fel a figyelmet az Ultrahang műsorában Nógrádi György.

Nógrádi György: A visegrádi országok megoldása jó, Románia azonban keresztbe tehet
Nógrádi György
Fotó: MH-archív/VI

A visegrádiak ugyanis letétet kérnek az ukránoktól, hogy a területükön áthaladó gabonaszállítmányok az eredetileg megjelölt célországba mennek, majd ha valóban oda kerülnek, a letét természetesen visszajár. Nógrádi azonban hangsúlyozta: nem lát semmiféle garanciát arra, hogy az ukrán fél állni fogja a szavát, miközben egyre inkább használhatják a román kikötőket, amelyeket Oroszország természetesen nem támad.

Románia azért is jár külön úton, mert a szállításokból pluszbevételre tehet szert, és presztízsnövekedést is remél a közreműködéstől, fejtette ki Nógrádi György. Rámutatott, bár eredetileg öt ország ellenezte a gabonaimportot, kettő ezek közül visszalépett. Románia a fent említett okok miatt változtatta meg álláspontját, Bulgária pedig annak ellenére tett így, hogy a bolgár gazdák nagy erőkkel tiltakoztak az ukrán gabona behozatala ellen.

A műsorban Nógrádi jelezte azt is, a rendelkezésre álló információk alapján idén 15 milliárd dollárral nőtt Oroszország olajból származó bevétele.

Kapcsolódó írásaink