Belföld

Fidesz: Emlékszünk a Gyurcsány-korszakra és nem kérünk belőle

A KDNP frakcióvezetője a külpolitikai, gazdasági, családtámogatási intézkedések helyessége mellett érvelt, míg a DK felszólalója a kormány „háborúját” sérelmezte hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva.

Fidesz: Emlékszünk a Gyurcsány-korszakra és nem kérünk belőle
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mi Hazánk: A kormány ne hajtson végre lakosságcserét!

Dúró Dóra (Mi Hazánk) radikális változást sürgetett a családpolitikában, mert szerinte a 2010-ben meghatározott súlypontok ma már helytelenek. Kiemelte: 1990-ben Magyarországon a 30 éves nőknek mindössze 13 százaléka volt gyermektelen, most viszont ez az arány már 56 százalék. Egy szja-kedvezmény kevés lesz ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra: 1956 óta nem szenvedett el Magyarország akkora népességcsökkenést, mint 2022-ben, amikor 90 ezerrel csökkent a lakosság. Ebből 50 ezren elhagyták Magyarországot, miközben a kormány 500 ezer vendégmunkás betelepítését tervezi Magyarországra tíz éven belül. Arra szólította fel a miniszterelnököt, „ne hajtsanak végre lakosságcserét”, mert akkor Magyarország egy másik ország lesz.

Hangsúlyozta: a KSH előrejelzései szerint 2050-ben 8,5 millióan laknak majd Magyarországon, a lakosság 40 százaléka lesz eltartott, és ha vendégmunkások betelepítését valóban végrehajtják, akkor a lakosság nagyjából 15 százaléka idegen kultúrából fog érkezni.

Dúró Dóra arra is felszólította a kormányfőt, hogy a magyarok egészségügyi adatait semmilyen – pláne nem a „big pharma” által nyíltan pénzelt - nemzetközi szervezetnek, ne adja ki a kormány.

A Mi Hazánk képviselője az Egészségügyi Világszervezet elnökét, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt „etióp marxista terroristának” nevezte és azt állította, a WHO arra készül, hogy felülbírálhassa a szuverén nemzetek egészségügyi intézkedésekkel kapcsolatos döntéseit.

Arra is kitért: a globalistákkal való szembenállás mellett az élelmiszer-önrendelkezésre való áttérés is rendkívül fontos ahhoz, hogy meg lehessen védeni Magyarország szuverenitását, illetve Szlovákiához hasonlóan Magyarországon is szükség van arra, hogy a készpénzhasználat jogát az alaptörvényben védjék meg.

Párbeszéd: Versenyképességi fordulatra van szükség

Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt: Európában még mindig nálunk a legmagasabb az infláció, amely „felfalt” minden béremelést, minden növekedést és minden tartalékot.

Az inflációt a szegények adójának nevezte, és azt mondta: nem elég, hogy Magyarországon van a legnagyobb, 27 százalékos áfakulcs, az inflációval még rátettek egy „25 százalékos adót” a szegényeknek.

Az ellenzéki politikus szerint versenyképességi fordulatra van szükség, amely ez nem jelent mást, mint azt, hogy az oktatásra és az egészségügyre kell költeni.

Szabó Tímea szerint azért van a „béka feneke alatt” a magyar versenyképesség, mert a humán tőkére semmit nem fordít a kormány. Húszezer pedagógus hiányzik a rendszerből - tette hozzá.

Jelezte: kevesebbe került volna az összes pedagógus 45 százalékos béremelése, mint amennyit fizettek nemzeti büdzséből az atlétikai vb-re. „Keményebben fogalmazva ez mondjuk hazaárulás”, de minimum egy „Mekk mester kormányzás” – jelentette ki Szabó Tímea.

Azt mondta: az akkumulátorgyárak idehozzák a legszennyezőbb, legmérgezőbb iparágat Európában. Pártjuk visszautasítja a „jövőt elherdáló politikát” és felszólítja a kormányt arra, hogy álljon el „azt országot kiárusító” stratégiától - hangsúlyozta.

KDNP: Kulcsfontosságú a keleti nyitás elindítása

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtt kulcsfontosságú lépésének nevezte a külpolitika váltását, a keleti nyitás elindítását. Meglátása szerint ez a lépés jelentősen növelte Magyarország mozgásterét, és segít biztosítani az ország energiaellátását.

Kiemelte: a KDNP nagyra értékeli a kormány gazdaságpolitikai helytállását a rendkívül nehéz nemzetközi környezetben. Egy olyan Európában kell helytállnunk, amely az indulásakor magáénak vallott és évtizedeken keresztül sikerre vitt kereszténydemokrata értékeket lassan feladni kényszerül. Ebben a „brüsszeli forgatagban” kell a magyar kormánynak stabil értékrenddel kiállni a magyar érdekek és a keresztény értékek mellett.

Simicskó István jelezte, a KDNP szerint a kormány a háború kérdésében is helyesen jár el, hiszen mindvégig a béke pártján állt, az azonnali fegyverszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgetve.

Kitért arra is, a migráció kérdésében a KDNP szintén támogatja a kormányt, hogy továbbra se fogadja el a Brüsszelben akart migránsgettókat, keményen és határozottan álljon ki a migrációs nyomással és a „brüsszeli bürokraták buta döntésével szemben”.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: pártja számára a legfontosabb a magyar családok további védelme. Hozzátette: arra biztatják a kormányt, hogy továbbra is tartsák fenn a családok támogatásának rendszerét, az otthonteremtési támogatást, a gyermekvállalási támogatásokat és a családok védelmét tekintse a biztonságpolitika, az energiabiztonság és a gazdaságpolitika mellett a legfontosabb célkitűzésének.

A DK szerint „Dobrev Klára kormánya kell”

Új kormányra van szükség, szociáldemokrata kormányra, Dobrev Klára kormányára. Más politika kell és más kormány – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc (DK) a miniszterelnöknek adott válaszában.

Bírálta a kormány Európa és a vele egyet nem értők ellen folytatott „háborúját”. Azt mondta: ez a háború nem igazolható, hiszen célja nem a nemzet felemelése, hanem a kormány hatalmi rendszerének megerősítése.

Gyurcsány Ferenc ezen háború eszközeit is tisztességtelennek nevezte, mondván, az emberek pénzét használják, „ellopják” ahhoz, valamint „hazugságból és erőszakból ötvözött fegyvereket használnak”.

A háború ráadásul nem hozott több megbecsülést sem az országnak, sőt inkább olyanoktól távolította el az országot, akikkel közös a történelmi sorsunk – jelentette ki.

Sorolta a problémákat: a diákok teljesítménye romlik, a tanárok a megbecsülés hiányától szenvednek. Magyarországot számos téren megelőzték olyan országok, amelyek korábban mögöttünk kullogtak. Az emberek nem élnek jobban, a forint értéke romlik - mondta. „Rosszabbul élünk, mint egy éve” – jelentette ki.

Fidesz: Emlékszünk a Gyurcsány-korszakra és nem kérünk belőle

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a DK frakcióvezetőjének felszólalására és az ellenzéki párt új szlogenjére úgy reagált: emlékszik még, hogy a haza a Gyurcsány-kormányok alatt annyira vigyázott a magyarokra, hogy elvette a 13. havi bérüket, a 13. havi nyugdíjat, a csőd szélére sodorta az országot, az összes családtámogatási formát elvette, és ha „mindez nem tetszett, akkor még ki is lőtték a szemünket”.

„Emlékszünk, elnök úr, nem kérünk abból a hazából” – jelentette ki. Arra, hogy a DK szerint ők hazahoznák az uniós forrásokat, úgy reagált: Gyurcsány Ferenc ezzel elismerte, hogy a brüsszeli elit politikai nyomásgyakorlásra és zsarolásra használja a források visszatartását. Szégyen, hogy ebben vesz részt a DK a saját hazája ellen – jegyezte meg.

A svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője leszögezte: szeretnének egy konszolidált viszonyt, de ez úgy nem megy, hogy a „svédek folyamatosan köpnek egyet Magyarország felé”. Hangsúlyozta: azt kérik a svéd politikai elittől, hogyha ha együtt kívánnak működni a NATO csatlakozás kapcsán, akkor ne ellenségként, hanem partnerként tekintsenek Magyarországra.

Kapcsolódó írásaink

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

ĀA tanácskozás 13 órakor kezdődik, ezen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Füzessy Tiborról, Puha Sándorról, Kárpáti Zsuzsáról, Buzás Sándorról, Hanó Miklósról és Daróczy Zoltánról