Belföld

Brüsszel nem hajlandó megvédeni az unió határait

Naponta akár ötezer migráns is érkezhet Lampedusára. Az Európai Bizottság elnöke ismét azt szorgalmazta, hogy ezeket az illegális migránsokat vegyék át a tagállamok. Magyarország továbbra sem kér a kötelező kvótából! – szögezte le videóüzenetében a kormány.

Brüsszel nem hajlandó megvédeni az unió határait
Lampedusára érkező migránsok (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Szakértők szerint a brüsszeli vezetés továbbra is megszervezni akarja a bevándorlást, nem pedig megállítani – írja ennek kapcsán a Ripost, majd felidézi: a Migrációkutató Intézet kutatója is a rekordmagas érkezésekre hívta fel a figyelmet az M1-en. Tóth Klaudia hangsúlyozta: Lampedusa helyi lakossága hatezerre tehető, míg múlt héten volt olyan nap, hogy hétezer illegális migráns kötött ki a szigeten.

„Nem azért küzd az új migrációs paktum, hogy még a külső határokhoz se érjenek el ezek az emberek, hanem, hogy a már megérkezetteket hogyan osszák le a tagállamok között. Ami nem egy jó stratégiai üzenet, hanem egyfajta meghívóként is értelmezhető” – mondta.

Objektum doboz

A magyar kormány egyébként nincs egyedül a véleményével. Varsó is hasonlóan látja a helyzetet:

„A migránsok áthelyezése Lampedusa szigetéről nem jelentené a helyzet megoldását, Lengyelország is ellenzi, hogy Európába beengedjék az illegálisan érkező bevándorlókat” – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában. Ez olyan, mintha „benzinnel próbálnának tüzet oltani” – közölte.

Kapcsolódó írásaink