Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A várpalotai lőszergyárnak egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz

A miniszter kiemelte, a tagállamok lőszerkészletei eléggé leapadtak, és szeretnék azokat feltölteni, tehát nagy igény lesz az itt gyártott lőszerekre

A várpalotai lőszergyár komplexumának nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz, az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére – mondta a honvédelmi miniszter pénteken Várpalotán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A várpalotai lőszergyárnak egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel 1000–1200 új munkahely is létesül
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén arról beszélt, hogy a magyarországi hadiipar fejlesztésének a védelmi képességek fokozásán túl munkahelyteremtő hatása is van.

Hozzátette, hogy a több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel 1000–1200 új munkahely is létesül, „együttműködési szerződést kínálva ezáltal a térség közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, sok pályakezdő fiatalnak és tapasztalt munkaerőnek egyaránt”.

A honvédelmi miniszter felidézte, 2016-ban a Magyar Honvédség a kormány támogatását élvezve „álmodott egy nagyot”. Hozzátette, már akkor, az ukrajnai háború előtt felismerte a magyar kormány azokat a kihívásokat, amelyek mára mind katonai, mind biztonsági értelemben, mind a védelmi ipar tekintetében realitások lettek.

„A kormány megteremtette mindehhez a feltételeket, és most itt állunk annak a 400 hektáros területnek a közepén, ahol Európa egyik legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül” – közölte.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a bokrétaünnepségen azt mondta, hogy a beruházás nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió védelmi képességeinek fejlesztése szempontjából fontos.

Kiemelte, hogy jelenleg a tagállamok lőszerkészletei eléggé leapadtak, és szeretnék azokat feltölteni, tehát nagy igény lesz az itt gyártott lőszerekre.

Thierry Breton hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország öt évvel ezelőtt még a hazai össztermék (GDP) 1 százalékát költötte védelemre, ma pedig ez az arány már meghaladja a 2 százalékot.

Kitért arra, hogy ebben a tekintetben Magyarországot lassan követni fogja az összes tagállam, és így éves szinten 140 milliárd eurót fog Európa védelemre költeni.

Kapcsolódó írásaink