Belföld

Vádat emeltek egy vállalkozó ellen adócsalás miatt

A Heves Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy vállalkozó ellen majdnem hetvenöt millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és okirat-hamisítás miatt.

Vádat emeltek egy vállalkozó ellen adócsalás miatt
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Arne Dedert

A Heves Vármegyei Főügyészség azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a középkorú férfi – mint az általa alapított társas vállalkozás ügyvezetője – az autósporthoz kapcsolódóan reklámszolgáltatási tevékenységet végzett.

Ennek során 2018-ban és 2019-ben is nagyobb összegű számlákat állított ki az ügyfelei részére. Ezek a számlák tartalmazták az általános forgalmi adót, amit a megrendelők minden alkalommal megfizettek a vádlottnak a részükre nyújtott szolgáltatások díjával együtt.

Az ügyvezető azonban több hónapon keresztül szándékosan elmulasztotta a hozzá befolyt áfa bevallását és befizetését az állami költségvetésbe.

Mint írták, 2019 áprilisában a vádlott színleg értékesítette a gazdasági társaságot egy nőismerőse részére azért, hogy az adóeltitkolás nyomon követését és felderítését megnehezítse.

A látszólagos cégeladás kapcsán eljáró ügyvédet a szerződő felek megtévesztették: a jogi képviselő nem tudott arról, hogy az alapító okiratban átvezetett módosításoknak nincs valós alapja, így a közhiteles cégnyilvántartásba hamis magánokiratok alapján valótlan adatok kerültek.

A nő a közreműködésért 10 ezer forintot kapott, mellyel a maga részéről le is zárta a kapcsolatát a papíron általa vezetett vállalkozással. A céget a bíróság azóta törölte a cégnyilvántartásból – tették hozzá.

A főügyészség a nyomozás során gyanúsítottként kihallgatott asszony esetében – a közvetett tettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette kapcsán – feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást.

A halmazati bűncselekmények elkövetésével vádolt valódi ügyvezetővel szemben benyújtott vádiratban a vádhatóság arra tett mértékes indítványt, hogy bíróság az előkészítő ülésen – beismerése esetén – ítélje három év börtönre a férfit, emellett öt évre tiltsa el őt a gazdálkodó szervezet vezetésével kapcsolatos foglalkozástól – írták.

Kapcsolódó írásaink