Belföld

Rég nem látott méretű katonai hadgyakorlat lesz Magyarországon

Böröndi Gábor vezérezredes adott egy terjedelmes interjút a Magyar Nemzetnek, amelyben a honvédség parancsnoka a katonahivatás szépségeiről, a toborzásról és a haderőfejlesztés folyamatáról is beszélt.

Rég nem látott méretű katonai hadgyakorlat lesz Magyarországon
Egy különleges műveleti katona Szolnokról - és a Gepárd 2010-es változata
Fotó: MH archív / Sárközy György

A vezérkari főnök szerint Oroszország ukrajnai invázióját követően egy békéhez szokott hadsereget kellett „felrázni”, ennek része például, hogy novemberben az ország nyolc pontján egy évtizedek óta nem látott komplex hadgyakorlatot szerveznek.  

A parancsnok úgy fogalmazott: „Két gyakorlaton keresztül megnéztük a törzsek, katonák felkészültségét, reagálóképességét. Ennek tükrében megtaláltuk azokat a pontokat, ahol be kell avatkozni. Novemberben jóval szélesebb spektrumú gyakorlatot tartunk, ahol nemcsak katonai manővereket hajtunk végre az ország nyolc pontján, de felmérjük azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni.”

A vezérezredes szerint hasonló nagyságú, de éles művelet volt a határkerítés felépítése 2015-ben, amelyet a migrációs nyomás miatt kellett megépíteni és ma is Magyarország biztonságának alapja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom