Belföld

Csák János: A mai családok biztosítják a következő nemzedékeknek a nyugdíját

A most gyermeket vállaló családok fogják biztosítani a nyugdíját a következő nemzedékeknek - mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Csák János: A mai családok biztosítják a következő nemzedékeknek a nyugdíját
Csák János: A kormány feladata lehetővé tenni, hogy aki családot szeretne alapítani és gyereket vállalni, annak „a lehető legnagyobb tér és pálya nyíljon”
Fotó: MTI/Mónus Márton

Mi, magyarok 1100 éve itt élünk, és eddig bármilyen történelmi viszontagság mellett, de mindig sikerült fenntartani a népesség újratermelődését. Nem hiszem, hogy ennek a nemzedéknek kellene feladnia, amelyik a következőknek át tudja adni a kultúránkat - tette hozzá.

Kifejtette: a világ országainak egy részében csökken a születésszám és ezért a népesség, más részében - főleg Afrikában - pedig rohamosan növekszik a lakosság; mindez kihívásokat jelent minden országnak.

Abban az országban, ahol a népesség „nem képes természetes módon újratermelni önmagát”, lakosságcsere alakulhat ki, a magyar kormány ezért is tűzte a zászlajára 2010-ben a demográfiai trendek megfordítását - közölte.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 13 évben sokféle lakástámogatási lehetőséget dolgozott ki a kormány a csoktól (családi otthonteremtési kedvezmény) a kamattámogatásokon át a hitellehetőségekig, amelyeket folytatni is fog, alkalmazkodva a piachoz - mondta Csák János.

Az interjúban a miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az édesanyák számára valódi döntési szabadságot kell biztosítani akár a munkára, akár arra, hogy otthon tudjanak maradni. Ehhez egyebek mellett bölcsődékre és a pénzügyi eszközökre van szükség - fűzte hozzá.

Közölte, korábban a gyermekek születésekor jelentősen csökkent a családok egy főre eső jövedelme, de a mostani kormányzat intézkedéseinek köszönhetően ezt mérsékelni tudták.

Példaként említette a 30 év alatti anyák szja-mentességét és az egyetemisták diákhitelének elengedését, ha gyermekük születik. Közölte, ma már mintegy 30-féle eszközzel támogatják Magyarországon a családokat a gyermekvárás vagy a gyermeknevelés idején.

Csák János arról is beszélt, hogy a Covid előtti időszakban kiemelkedő mértékben, 1,59-re nőtt a magyar termékenységi ráta, ami némi visszaesés után jelenleg 1,52. Mint mondta, az ideális termékenységi ráta 2,1 lenne, ami fenntartaná a népességet, ezért szerinte további lépésekre van szükség.

Ahhoz, hogy mi, magyarok ötszáz vagy ezer év múlva is megőrizzük a kultúránkat, „családok kellenek és robusztus gazdaság”. Hozzátette: ami e kettőt összeköti, az bizonyos esetekben az szja-mentesség, amelyet a négygyermekesek után a háromgyermekesekre is kiterjesztenének - idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését a politikus.

Megjegyezte, már dolgoznak a városi csok pótlásán, amit egyre kevesebben vettek fel az ingatlanok felértékelődése, az infláció és a magas kamatlábak miatt. Ezért olyan új rendszert akarnak kidolgozni, ami jobban reflektál a mai piaci viszonyokra - közölte.

Elmondta, folytatják a bölcsődei fejlesztéseket is, ami „nem csak épületeket jelent”. Utalt arra, hogy a felsőoktatási felvételi rendszer átdolgozásával jelentősen nőtt a pedagógus-, óvodapedagógus és gyermekgondozói szakra jelentkezők száma.

Csák János szerint a kormány feladata lehetővé tenni, hogy aki családot szeretne alapítani és gyereket vállalni, annak „a lehető legnagyobb tér és pálya nyíljon”.

Kapcsolódó írásaink